Hou jij ook zo van restaurantje spelen? Dan is het kook- en leesboek Lessen in Lekkers zeker wat voor jou. Ik maakte er een heerlijke, traditionele huzarensalade uit. Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder.

In dit boek geven 13 chefs uit Nederland de geheimen van hun recepten prijs. Vlees, vis, groenten, cocktails, tapas, koekjes en toetjes, alles komt voorbij. Met in de zijlijn grappige anekdotes van de chefs zelf over het gerecht. Een boek om van te smullen!

Koekjes, bitterballen of een ouderwetse huzarensalade…

Dit is weer typisch zo’n boek dat je keuzestress oplevert. Waar te beginnen? Ik twijfel. De Moorse bitterbal met yoghurtdip lijkt me zalig. Maar die koekjes van de beroemde meneer Holtkamp wil ik zeker ook proberen.

moorse-bitterbal-lessen-in-lekkers

lessen-in-lekkers-koekjes van Holtkamp

 

De “nouvelle normaal keuken” van Iwan Driessen spreekt me vooral aan. Ik blijf hangen bij zijn recept voor huzarensalade.

Huzarensalade? In een kookboek van chefs?

Ik associeer huzarensalade met de supermarkt en de snackbar, niet met een gerecht van een chef. Ik denk aan een ondefinieerbare grauwe smurrie met vaag vlees, veel mayonaise en een augurkje. Zou het echt zo lekker zijn als Iwan beschrijft? Ik waag het er op.

Waar komt de huzarensalade eigenlijk vandaan?

Het blijkt dat het recept te maken heeft met de echte Huzaren. Deze Hongaarse ruiters trokken met het Oostenrijkse leger ten strijde tegen de Turken. De Huzaren moesten vaak het vijandelijk gebied verkennen en mochten dan niet teveel opvallen. Vuur maken om te koken was dan ook uit den boze. Daarom namen ze vooraf klaargemaakt eten mee dat ze door elkaar husselden. Alles bij elkaar werd het een koude salade, de huzarensalade.

huzaren

Ingrediënten huzarensalade

De ingrediënten zijn niet al te ingewikkeld. Voor het vlees ga ik naar de slager, de rest is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt. Echt nouvelle normaal dus.

 • 100 g sukade- of riblappen
 • 1 ui
 • 1 blaadje laurier
 • 1 kruidnagel
 • peper en zout
 • 2 eieren
 • 60 g doperwten (ik haalde verse, maar diepvries is ook prima)
 • 60 g wortel, in kleine blokjes gesneden
 • 60 g aardappel, net zo klein gesneden als de wortel
 • mayonaise met mosterd (ik kocht mayo van D&L, volgens de chef is die van Amora ook goed)
 • 1 krop sla
 • zure cornichons (kleine augurkjes) en zilveruitjes

Recept huzarensalade

Zet het vlees op met een halve liter water, de ui, laurier en kruidnagel. Laat 2 uur zachtjes koken. Gegarandeerd dat je hele keuken zalig ruikt! Haal het vlees eruit, laat afkoelen en snijd het fijn. Laat de bouillon inkoken tot deze stroperig wordt. Meng met het met het vlees en breng op smaak met peper en zout. Ik gebruikte niet alle bouillon, dat was best veel. De rest verwerkte ik in de eerste erwtensoep van dit jaar. (Ook zo lekker nouvelle normaal ;-))

vlees-huzarensalade

Kook de eieren 8 minuten in kokend water, laat schrikken en afkoelen. Laat de doperwten ontdooien. Volgens de chef hoef je daar nu niks meer mee te doen. Ik heb ze even afgespoeld met kokend water. Kook de wortel en de aardappelblokjes beetgaar. Meng het vlees en de groenten door elkaar. Maak aan met mayonaise (niet te veel!).

Presentatie huzarensalade

Leg een slablad op een bordje of in een kom. Maak op het blad een bolletje huzarensalade (ik gebruikte de ijsschep hiervoor). Pel de eieren en snijd doormidden. Leg een half ei bovenop het bolletje salade. Dek deze af met mayonaise die een beetje is verdunt met water. Bestrooi met paprikapoeder en garneer met de cornichons en zilveruitjes. Ik presenteerde die laatste apart in schaaltjes.

huzarensalade-bij-de-lunch

Cultslaatje

Chef Iwan Driesen van het drukbezochte restaurant Rijsel in Amsterdam vertelt dat deze klassieker al vanaf het begin op zijn kaart staat. Het gerecht heeft een soort cultstatus gekregen. Als een kok komt eten bij Rijsel, bestelt hij de huzarensalade. Iwan maakt zo’n 8 tot 10 kilo per week! Ik weet inmiddels wel waarom. Het is echt superlekker! Deze les in lekkers was hier welbesteed. Ik serveerde de salade bij de lunch en kreeg direct een vraag voor een tweede portie. De kom werd zo ongeveer uitgelikt. Volgende les in lekkers op mijn programma: de koekjes van Holtkamp.

Deze winactie is afgelopen

Lessen in Lekkers voor jou?

Heb je ook trek gekregen? Je kunt dit fantastische boek hier bestellen bij bol.com. Of meedoen aan de winactie! OHIMP mag namelijk twee exemplaren van dit smakelijke boek weggeven. Laat in een reactie hieronder weten voor wie jij de chef uit wil hangen. De winnaar krijgt over ongeveer drie weken bericht.

Ik word natuurlijk ook erg blij als je OHIMP op Facebook wilt liken en als je dit bericht deelt. Heel veel succes!!