edelherten

Als je op safari gaat naar Afrika, dan ga je natuurlijk om de Big 5 (buffel, leeuw, luipaard, neushoorn, olifant) te spotten. Superspannend, maar wist jij dat er ook een Nederlandse Big 5 is? Dit zijn ze op rijtje: 

De ree

ree Big 5 van Nederland

Reeën behoren tot de kleinste hertensoort in Europa. Deze dieren zijn volop op de Veluwe te vinden. Als je ze wilt zien moet je wel vroeg op, want ze zijn voornamelijk in de ochtend zichtbaar. Meer kans van slagen heb je tegenwoordig in Zandvoort. Waar de herten en reeen in zulke grote getalen aanwezig zijn, dat ze voor overlast in het dorp zorgen.

 

Everzwijnen

everzwijn

Deze alleseter was in de 19e eeuw zo goed als uitgestorven in Nederland. Gelukkig werd op initiatief van prins Hendrik het everzwijn weer uitgezet en sindsdien lopen er maar liefst ruim 3500 zwijnen rond op de Veluwe.

Zeehond

grijze Zeehond

In Nederland leven twee verschillende soorten zeehonden: de ‘gewone’ en de grijze zeehond. De grijze zeehond is een heel stuk groter en kan zo’n 300 kilo wegen. Deze zeehond wordt ook wel Het Roofdier van de Zee genoemd vanwege zijn afmetingen en visvraatlust. De grijze zeehond heeft vlekken en de ‘gewone’ zeehond is effen grijs. Als je naar een van de Waddeneilanden vaart is de kans groot dat je een van deze 2 soorten zeehonden onderweg voorbij ziet zwemmen. En wat leuk is voor de kinderen: Pieterburen, de zeehondenopvang in Groningen. Ik was er laatst, mijn blog erover lees je hier.

Edelhert

edelhert Big 5 van Nederland

Edelherten zijn een indrukwekkende verschijning. Je hoeft niet bang voor ze te zijn trouwens. Als je ze wilt spotten, laat je parfum dan maar thuis, want ze hebben namelijk een hele, goede neus. Als het edelhert je ruikt, rent hij direct weg.

Bever

bever

Met een lengte tot 90 cm (staart niet meegerekend) en een gewicht tot 38 kg is de bever het grootste knaagdier van het noordelijk halfrond. Het is een typische waterbewoner die voornamelijk leeft van wilgenschors. Met zijn vlijmscherpe tanden kan de bever boompjes vellen, die dan worden gebruikt voor het bouwen van dammen. Ondanks hun forse afmetingen zijn bevers moeilijk te vinden. Sinds 1988 is met wisselend succes een aantal herintroductieprojecten uitgevoerd. In ons land zwemmen dus weer bevers en wel in de Biesbosch, de Gelderse Poort, de Limburgse Maas en Flevoland.

Heb jij al een dier van de Big 5 van Nederland in het wild gespot?