Ben jij ook gek op soto soep? Jammer alleen dat het maken ervan best veel werk is he… Goed nieuws voor bezitters van een slowcooker. Soto soep uit de slowcooker is makkelijk en lekker.

Er zijn ontzettend veel varianten van soto recepten. Maar wat ze allemaal gemeen hebben, je moet er echt wel wat voor doen. Vooral het vlees van de kip plukken is een vervelend klusje. Hoe handig zou het zijn als je soto met kipfilet kunt maken, en dan zonder dat het vlees droog wordt.

Fan van de slowcooker

OHIMP is groot fan van de slowcooker. Ingrediënten er in, deksel er op, wat uurtjes wachten en klaar. Doordat de slowcooker het eten op lage temperatuur gaart, is de pan heel geschikt voor stoofvlees en soepen. Vlees komt er heerlijk mals en gaar uit en valt bijna vanzelf uit elkaar. Dat de slowcooker ook nog eens energiezuinig is, is ook mooi meegenomen. Deze soto soep uit de slowcooker was een probeersel. Inmiddels maak ik soto soep alleen nog maar op deze manier.

Ingrediënten soto soep uit de slowcooker

Prei voor soto uit de slowcooker

 • 4-6 kipfilets
 • 1 stengel citroengras
 • 2 cm gember
 • 3 teentjes knoflook
 • een flinke bos koriander
 • 1,5 el kurkuma
 • een paar limoenblaadjes (die haal je bij de toko)
 • 1 rode peper
 • 3 à 4 stuks prei
 • 2 l kippenbouillon
 • witte rijst
 • eieren
 • taugé

Recept soto soep uit de slowcooker

Stop het witte deel van de stengel citroengras, de geschilde gember, de gepelde teentjes knoflook, de stelen van de koriander en de kurkuma in een blender of keukenmachine. Voeg een scheut zonnebloemolie toe en mix tot een kruidenpasta. Verdeel de kruidenpasta over de kip en leg deze vast onderin de slowcooker. Laat de kruiden even intrekken.

Kip met kruiden voor soto uit de slowcooker

Snijd de prei in dunne ringen en spoel af in een vergiet. Stop de limoenblaadjes in een kruidenbuiltje. Ik gebruikte een leeg theezakje, eigenlijk bedoelt voor losse thee. Die kun je bij de grotere supermarkten kopen. Je kunt de blaadjes er ook los ingooien, vergeet dan niet ze te verwijderen voordat je de soep gaat eten.

Limoenblad soto uit de slowcooker

Leg de prei bovenop de kip. Giet de bouillon erover en leg de limoenblaadjes en de rode peper in de pan. Je hoeft de peper niet te snijden, door hem heel lang mee te laten sudderen geeft hij vanzelf een pitje aan de soep. Zet de slowcooker op high en stel hem in op 4uur.

Ga nu iets doen waar je zin in hebt, naar de soto heb je geen omkijken meer. Kook een half uurtje voordat de soto klaar is de rijst gaar en knip de blaadjes van de koriander. Was de taugé en laat uitlekken. Kook de eieren tot ze net hard zijn. Trek met twee vorken de kipfilets uit elkaar en geloof me, dat ga heel makkelijk. Schep een lepel rijst in een soepkom. Schep de soto er overheen en garneer met koriander, ei, tauge. Wat je over hebt kun je prima invriezen voor een volgende keer. Eet smakelijk!

PS: nog geen slowcooker? Bij Fonq vind je de mooiste exemplaren. En ze zijn supersnel met bezorgen, dus als je nu bestelt, kan je morgen ook aan de soto 🙂