Wist je dat Coca Cola ooit in 1886 ontwikkeld is door een een apotheker, als medicijn tegen hoofdpijn en vermoeidheid. Ik geniet vooral van een glas cola in de zomer, met een lading ijsklontjes en een schijfje citroen. Waar is cola goed voor? Ik heb 5 leuke toepassingen gevonden:

Maar eerst wil ik dit grappige weetje met je delen: wist je dat Coca Cola vroeger cocaïne bevatte? Dit komt doordat de bladeren van de cocaplant als ingredïent gebruikt worden. In deze plant zitten – zoals de naam al doet vermoeden – kleine spoortjes van cocaïne. Als je deze vervolgens verwerkt dan krijg je dus een kleine hoeveelheid cocaïne naar binnen. Sinds begin 1900 worden alle bladeren grondig voorbehandeld waardoor alle sporen van cocaïne verdwenen zijn.

oude cola flesjes

Waar is cola goed voor:

Als roestverwijderaar

Cola is een prima roestverwijderaar. Stop een roestig stuk ijzer een nacht in een glas cola en de roest kan er de volgende ochtend zo af worden geborsteld.

Coca Cola in als smaakverrijker in gerechten

Cola kan in tal van gerechten worden gebruikt. Onze favoriet is de cola-kip van de barbecue. Het recept lees je hier.

Cola goed voor klachten als diarree en misselijkheid

Cola is oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen lichamelijke klachten. Het werkt tegen misselijkheid en diaree. Dit is wetenschappelijk nooit bewezen, maar een feit is wel dat ik bij misselijkheid, diarree en zelfs een kater altijd erg veel baat heb bij een glas cola. Reizigers in Azië wordt zelfs geadviseerd om na elke maaltijd een blikje cola te nemen, om de kans op voedselvergiftiging sterk te verminderen.

Gebruik Coca Cola als schoonmaakmiddel

Toegegeven, ik heb het niet zelf geprobeerd maar het internet staat vol met deze tips:

  • Kalkranden uit de wc zijn gemakkelijk te verwijderen met cola. Gewoon een fles leeg maken in de pot, laten staan en het citroenzuur in de cola doet z’n werk wel. Even doorborstelen en dan doorspoelen.
  • Vlekken in een tapijt zouden goed te bestrijden zijn met cola. Beetje cola op de vlek gieten, borstelen en dan met een sopje schoonmaken.
  • Is de theepot zwart van de aanslag? Vul hem dan met cola, laat een paar uur staan en vervolgens goed afwassen.
  • Heb je de pan laten aanbranden? Vul hem met cola, laat het een nachtje intrekken, spoel het de volgende ochtend af en je pan ziet er weer uit als nieuw.

Drink een glas Coca Cola voor dat ultieme zomergevoel

Coca Cola is het bekenste merk en meest gedronken frisdrank ter de wereld. Je kunt het dan ook overal ter wereld verkrijgen (m.u.v. Noord-Korea en Cuba. Heeft te maken met een boycot richting de USA). Nou drink ik niet dagelijks (en zelfs niet wekelijks) een glas cola, maar ik kan intens genieten van een koud glas cola op een warme zomerdag en kom dan gelijk in de vakantiestemming. Wat voor alcohol geldt, geldt ook voor cola (en andere suikerhoudende drankjes): geniet, maar drink met mate 🙂

Cheers!!

waar is cola goed voor

Ook leuk om te weten: Coca Cola vervangt deze zomer het iconische Coca-Cola logo op de verpakkingen door allerlei zonnige vakantiebestemmingen: van Ibiza tot de Bahama’s en van Valenica tot Kaapstad. Ook maakt iedereen wekelijks kans op een droomvakantie naar een van deze bestemmingen.