De tijd dat je als geitenwollensokker bestempeld werd als je linzen at is voorbij. Deze peulvruchten zijn inmiddels hartstikke populair en de Westerse keuken maakt er veel lekkere gerechten mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze linzensoep uit de slowcooker?

In de jaren ’60 en ’70 werden de linzen een hippiefood genoemd. Hippies reisden vaak af naar India waar ze veel lekkere en vooral goedkope linzenmaaltijden te eten kregen. Eenmaal terug gingen ze thuis zelf aan de slag met linzen en in de loop der jaren zijn de peulvruchten een veel en graag gezien ingrediënt geworden in onze Westerse maaltijden. Eigenlijk mag je dus wel zeggen dat wij tegenwoordig smullen van linzen dankzij de reislustige hippies.

 Veel soorten linzen

Er zijn linzen in vele kleuren: witte, bruine, groene, rode, gele, oranje en bruin wit gespikkelde linzen vullen de schappen van de supermarkt en toko. Linzen kunnen voorgeweekt worden maar dat is eigenlijk niet eens nodig, ze zijn namelijk vrij snel gaar. Zo kunnen gele linzen al na 10-15 minuten koken gaar zijn.

Linzen zijn goed voor de darmen

Het gehalte vezels dat in linzen zit is ongekend hoog, zelfs vier keer zo hoog als in zilvervliesrijst. En die vezels zorgen voor een goede spijsvertering en darmwerking. Verder is het een perfecte bron van eiwitten en ijzer en bevatten ze daarnaast nog fosfor, magnesium, foliumzuur en verschillende B-vitamines.

Linzensoep uit de slowcooker

Deze linzensoep bereid ik in de slowcooker. Door het langzame garen van het eten krijg je een extra lekkere smaak en verder vind ik het fijn dat ik ’s morgens de pan aanzet en bij thuiskomst gelijk kan gaan smullen.

Dit heb je nodig:

 • 350 gr linzen, ongeweld (ik gebruik donkergroene linzen)
 • 3 wortelen
 • 3 stengels bleekselderij
 • 1 fijngesnipperde ui
 • 2 teentje knoflook
 • 1 liter water
 • 2 bouilonblokjes (ik doe biologische groenteblokjes)
 • 2 tl curry poeder. Ik gebruik deze biologische mix die ik hier online heb gekocht.
 • 1 tl zout
 • 2 laurierblaadjes

Voor de finish:

 • een lepel yoghurt, room of kruidenkaas
 • fijngesneden koriander of spinazieblaadjes

Bereiding van de vegetarische linzensoep uit de slowcooker

 1. Doe alle ingrediënten in de kom van de slowcooker, met uitzondering van de finish en roer de soep goed door.
 2. Doe de deksel op de schaal en kook op stand laag voor 8,5 uur.
 3. 5 minuten voor het serveren van de soep haal je de laurierblaadjes eruit.
 4. Schep de soep op de borden en maak het af met de finish.