Cork is een graafschap (County) in Ierland, een perfecte bestemming voor een veelzijdige vakantie. Leuke dingen doen in Cork? Wat dacht je van een roadtrip, shoppen in de stad Cork, kastelen bezoeken en de frisse lucht opsnuiven aan de rotsachtige kust. Lees snel verder voor een aantal heerlijke Cork tips:

County Cork ligt in het zuidwesten van Ierland en is het grootste graafschap van het eiland. De hoofdstad van het graafschap is het gelijknamige Cork, de op een na grootste stad in Ierland (rond de 190.000 inwoners). County Cork heeft een prachtige natuur, er zijn veel kastelen en burchten te bewonderen en aan pittoreske dorpjes geen gebrek. City Cork heeft alles wat je van een grote stad mag verwachten: je kunt er heerlijk shoppen, uitgaan, cultuur opsnuiven en natuurlijk lekker eten.

Leuke dingen doen in Cork? 5 tips

Onlangs maakte ik voor Ierland Toerisme en Zoover een 3-daagse roadtrip door Cork. Het was niet mijn eerste reis door Ierland, eerder deed ik al de Ring of Kerry en de Ring of Beara, gelegen in Zuid-Ierland. Ierland is fantastisch om met de auto te verkennen. Het links rijden is wel even wennen, mocht je daar nog tips voor kunnen gebruiken, check dan dit artikel even.

tip 1: verken Cork city (shoppen, musea, lekker eten)

Grote winkelketens als Topshop, Zara, Mango en H&M kom je tegen in het stadshart van Cork city. Maar ook kleine boetiekjes, conceptstores en vintage winkeltjes vind je er volop.

Heb je zin in cultuur? Bij de Crawford Gallery vind je mooie kunst en je kunt er meer dan lekker eten.

tip 2: bezoek de Cork City Gaol, een oude gevangenis

Bovenop de heuvels van city Cork vind je een oude gevangenis. Tot 1878 zaten hier vrouwelijke en mannelijke gevangenen opgesloten, daarna alleen maar vrouwelijke.  In 1923 sloot de gevangenis zijn deuren.
Het gebouw is prachtig en de audiotour vertelt me allerlei interessante ins and outs over de geschiedenis. Enkele cellen kun je daadwerkelijk betreden en voelen zelfs een beetje griezelig aan. Bij de gevangenis kun je genieten van een prachtig uitzicht over het westelijke deel van de stad.

tip 3: kus de wereldbekende Blarney Stone bij het Blarney kasteel

Van over de hele wereld komen mensen naar Blarney om het vervallen kasteel van Blarney te bekijken. In de toren zit een steen in de muur gemetseld (“Stone of Eloquence”) die volgens de legende zorgt voor welbespraaktheid als je hem kust.

Om de steen te kussen, moet je eerst een lange wachtrij trotseren en vervolgens plat op je rug gaan liggen en ver achterover hangen om de kus te geven. De Ierse bevolking haalt de neus op voor deze attractie, waarschijnlijk omdat niet veel toeristen weten dat de steen in vroegere tijden dienst deed als toilet… Uiteraard heb ik de steen WEL gekust, hoe me dat vergaat zie je in de video onderaan dit bericht.

tip 4: het stadje Kinsale en het nabijgelegen Fort Charles

25 kilometer ten zuiden van Cork city ligt het kleine plaatsje Kinsale, ook wel de Gourmet City of Cork genoemd. Kinsale staat bol van de lekkere eettentjes, antiekwinkeltjes, galleries en je ziet er allemaal van die typisch Ierse, vrolijk gekleurde huisjes.

Charles Fort ligt aan de zuidzijde van Kinsale en is gebouwd in 1677. Het fort is aangelegd om de ingang van de haven te beschermen en het ligt er nog prachtig bij.

Een aanrader is om een rondleiding met een gids te doen, die je heel levendig vertelt hoe het er destijds met de Ierse soldaten in het fort aan toeging.

tip 5: bezoek het plaatsje Cobh, de laatste aanmeerplaats van de Titanic

Cobh (je spreekt het uit als Koow) is een heel mooi plaatsje dat van 1849 tot 1920 Queenstown heette. Bovenop de heuvel staat een indrukwekkende kathedraal en als je even wat steegjes doorsteekt en een muurtje beklimt heb je dit fantastische uitzicht. Meer over Cobh, mijn zoektocht naar deze “spot” en het Titanic Museum lees je in deze blog.

Cobh

Meer tips om leuke dingen te doen in Cork?

Kijk dan vooral even naar mijn Cork reisvlog:

Wil jij ook leuke dingen doen in Cork in Ierland en overweeg je jouw vakantie naar deze bestemming te boeken? Kijk dan vooral eerst even op de Ierland pagina van Zoover, met allemaal eerlijke reviews van andere reizigers.
Weet je nog niet precies waar de volgende reis naar toe gaat? Check dan de  Zoover blog voor inspiratie en reviews van heel veel andere bestemmingen. Fijne vakantie!