Yes! Je brief (mail) is goed ontvangen en je mag op sollicitatiegesprek komen. Maar wat trek je aan? De eerste indruk is natuurlijk de belangrijkste dus je wilt goed voor de dag komen. Misschien heb je wat aan deze praktische, sollicitatie kledingtips:

Een van mijn eerste sollicitatiegesprekken was voor de functie van receptioniste bij een gerenommeerd notariskantoor in Haarlem. Ik trok mijn allermooiste kleding aan: een mantelpakje dat ik notabene zelf op de naaimachine onder het toeziend oog van mijn moeder vakkundig in elkaar had genaaid. Het pakje kriebelde wel een beetje en was eigenlijk veel te warm voor deze stralende dag in het voorjaar. Maar blijkbaar had mijn outfit succes, want diezelfde middag werd ik opgebeld of ik de volgende dag al kon beginnen.

Mijn proeftijd van een maand kwam ik echter niet door. De eerste week in nette kleren gehuld ging me nog net goed af, maar al snel switchte ik naar mijn eigen kledingstijl; destijds spijkerbroeken met Snoopy emblemen en oversized sweaters. En ja, als visitekaartje bij een notariskantoor werd deze mode toch niet helemaal gepast bevonden.

Mijn eerste tip is dan ook: blijf zo dicht mogelijk bij je eigen kledingstijl

Tijdens het sollicitatiegesprek is het natuurlijk belangrijk dat je goed in je vel zit en je comfortabel voelt. Niets zo irritant als een te strakke blouse of een stofje waarvan je juist gaat zweten. Het is belangrijk dat je je niet anders voordoet dan dat je bent, dan krijg je de rekening later alsnog gepresenteerd. Natuurlijk kleed je jezelf niet al te nonchalant, zie je er verzorgd uit en mag je best een beetje uitpakken. Maar blijf vooral lekker dicht bij je eigen stijl en draag iets waar jij je prettig in voelt.

Vind je een eigen stijl bepalen lastig? Dan werkt een kledingbox misschien goed voor jou. Verderop vertel ik er meer over.

kledingbox Zalon

Sober zwart of juist felrood? Tip 2: kies de juiste kleur

Werkgevers associëren zwart met leiderschap. Wil je juist overkomen als een teamplayer? Dan draag je blauwe kleding. Als je macht wil uitstralen, draag dan een rood shirt of blousje. Verdere associaties met kleuren zijn:

 • Grijs – logisch, analytisch sterk
 • Wit – goed georganiseerd
 • Bruin – betrouwbaar
 • Groen, geel, oranje en paars – staan voor creativiteit

sollicitatie kledingtips

Tip 3: houd het rustig qua sieraden en accessoires

As we speak ligt puberdochter Mia uitgeteld op de bank, na een middagje vakkenvullen bij de Vomar. In haar oren hangen ringen, met een doorsnede van zowat 10 centimeter!

“Mia, dat kan toch niet naar je werk?!”
“Jawel hoor, een ander meisje had ze ook laatst in.”

Haar proeftijd is ze gelukkig al door en ze heeft een nieuw halfjaar contract in the pocket. Maar toch is mijn advies om het qua sieraden en accessoires rustig en neutraal te houden, in ieder geval tijdens je sollicitatiegesprek. Rinkelende, glinsterende en bewegende accessoires leiden alleen maar af tijdens het gesprek.

Zelf vrolijk ik mijn outfit vaak op met een sjaaltje. Niet te netjes en lekker vrolijk. Meer tips over het dragen van sjaaltjes lees je hier.

fashiontrend: sjaaltjes

Nog een aantal sollicitatie kledingtips die je vast wel weet:

 • Casual of zakelijk? Kijk voor je op gesprek gaat eens op de socialmediakanalen van het betreffende bedrijf. Zo kun je misschien op de foto’s zien wat de dresscode is. Hier kun je vervolgens je outfit een beetje op aanpassen.
 • Draag geen hoed of pet.
 • Verwijder katten- en hondenharen van tevoren.
 • Liever geen diepe decolleté, blote buik en minirokjes tijdens je sollicitatiegesprek.
 • Net als voor sieraden geldt ook voor make-up: less is more.
 • Draag bij mooi weer geen slippers of sandalen maar kies voor een gesloten schoen.
 • Piercings, tatoeages? Je hebt ze nu eenmaal en je bent er hartstikke trots op. Gelukkig worden ze steeds meer geaccepteerd op de werkvloer, maar leg er tijdens het gesprek niet de nadruk op. Zelf heb ik flink wat tatoeages maar tijdens een sollicitatiegesprek zorg ik er toch liever voor dat ze niet direct zichtbaar zijn.
 • Je jas, schoenen en tas zijn net zo belangrijk als je outfit. Zorg dat deze er ook verzorgd uitzien.
 • En verder natuurlijk: geen kauwgom en een spuitje parfum met mate.

Hulp nodig bij het bepalen van je outfit?

Een personal shopper klinkt misschien een beetje overdreven en is vast hartstikke duur… toch? Niets is minder waar! Zalon is een nieuwe dienst van Zalando die he-le-maal gratis is. Het werkt als volgt: op de site maak je een stijlprofiel aan waarin je aangeeft wat je wel/niet leuk vindt, wat je maten zijn en hoeveel budget je gewoonlijk per kledingitem spendeert. Je kunt vervolgens allerlei extra opties en voorkeuren meegeven, ook voor welke gelegenheid de outfit bestemd is (verjaardag, huwelijk, casual, sollicitatie). Op basis van deze input worden er 3 a 4 stylisten aan jouw profiel gekoppeld. Je kiest degene die het best bij je past en hij/zij stelt op basis van jouw profiel en een (optioneel) telefonisch gesprek 2 outfits samen die je dan toegestuurd krijgt. Uiteindelijk betaal je alleen voor de items die je wilt houden.

Zalon van Zalando

(Misschien niet de juiste sollicitatie outfit (hoed, slippers, kort truitje), maar wel heel erg leuk!)

Op dit moment is mijn allereerste Zalon kledingbox in de maak. Ik heb gekozen voor styliste Sophie, vooral omdat zij van reizen en streetstyle houdt.  Zodra de kledingbox binnen is geef ik je een uitgebreide beschrijving van de dienst. Maar je kunt Zalon natuurlijk ook zelf alvast proberen.