Wil je na de zomervakantie weer gezond(er) eten? Dan heb ik (Ilja) een lekker en gezond gerecht voor je: gevulde paprika uit de slowcooker. Makkelijk te maken en nog eens lekker ook! En die paprika’s, die zitten boordevol vitamines en voedingsstoffen!

Paprika, bij mij thuis eten we ze uit het vuistje. De rode is veruit favoriet. En dat is maar goed ook, want in rode paprika zitten meer voedingsstoffen dan de groene variant.

Meer paprikaweetjes:

 • Paprika is familie van de peper.
 • Paprika groeit volop in de landen rond de Middellandse Zee, maar vanaf het voorjaar ook in Nederland.
 • Een groene paprika is eigenlijk nog niet helemaal rijp. Daardoor smaakt deze een stuk bitterder dan zijn gele, oranje en rode soortgenootjes. De groene variant gebruik ik daarom wel in warme gerechten, maar niet als snack paprika.
 • De rode paprika is het meest rijp en bevat daardoor de meeste vitamines en mineralen. Wist je dat in een rode paprika meer vitamine C zit dan in een sinaasappel? Dus bij de volgende verkoudheid, geen sinaasappel maar een paprika!
 • Paprika eten kan helpen tegen stress. In paprika zit lypoceen, een antioxidant die je cellen beschermt tegen schade door stress.
 • In een paprika zitten weinig calorieën maar wel veel voedingsvezels. De paprika past dus prima in je dieet.

paprika gezond

Ingrediënten gevulde paprika uit de slowcooker

Ik koos voor een vulling met een Mexicaans tintje. Deze ingrediënten zijn voldoende voor 4 personen.

 • 4 paprika’s, kleur naar keuze
 • 500 gr half om half gehakt (het kan ook met rundergehakt, maar in de slowcooker doet vlees met een iets hoger vetgehalte het beter)
 • 1 rode ui
 • 1 blikje kleine zwarte bonen
 • 4 tomaten
 • een bosje verse koriander
 • 2 teentjes knoflook
 • een el (gerookt) paprikapoeder
 • een halve el komijnpoeder
 • een flinke snuf gemalen chili
 • peper en zout
 • een zakje geraspte kaas
 • gekookte rijst naar keuze, ik nam gele saffraanrijst

ingredienten mengen gevulde paprika

Recept gevulde paprika uit de slowcooker

Doe het gehakt in een ruime kom. Snipper de ui en snijd de tomaten in kleine blokjes. Snijd het bosje koriander fijn. Pers de teentjes knoflook uit boven het gehakt. Voeg nu de zwarte bonen, de tomaatblokjes, de rode ui, koriander (houd wat achter voor de garnering), paprikapoeder, komijnpoeder, chili, geraspte kaas (houdt nog een handje achter) en peper en zout toe aan het gehakt. Meng met je handen tot een massa.

geraspte kaas op de gevulde paparika

Kwast de slowcooker in met olijfolie. Haal de bovenkant van de paprika’s, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en vul ze met het gehaktmengsel. Zet de gevulde paprika’s rechtop in de slowcooker. Doe de deksel er op en laat 3 tot 4 uur koken op de lage stand of 2 tot 3 uur op de hoge stand. Bestrooi hierna de paprika’s met de rest van de geraspte kaas en laat nog 10 minuten in de slowcooker smelten. Schep wat rijst op een bord, vorm een cirkel en zet de paprika in het midden. Eet smakelijk!

Lekker voor erbij: een bakje zure room (niet zo goed voor de lijn) en guacamole. Het recept voor gezonde guacamole vind je hier.