kerstdecoratie Hannover

Ben je op zoek naar leuke kerstmarkten in Duitsland? Dit zijn een aantal leuke, in de 9 historische steden in Nedersaksen: Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim, Lüneburg en Wolfenbüttel. Ze vormen allemaal een aaneenschakeling van mooi verlichte vakwerkhuizen en marktpleinen waar charmante chalets, dampende glühwein en originele cadeaus vaste prik zijn. 

10x de leukste kerstmarkten in Nedersaksen

1. Göttingen

Stad van 46 Nobelprijswinnaars, de gebroeders Grimm en de Gänseliesel fontein, het beroemde ganzenhoedstertje. Göttingen is een lust voor het oog, helemaal met de kerstmarkt op het middeleeuwse marktplein bij de Johanneskirche. Ambachtslieden zoals glasblazers vertonen er hun kunsten en verkopen originele boomcadeaus. Een stadswandeling, eindigend met een lokaal glühbiertje, maakt een kersttrip compleet.

2. Hameln

Om één man kun je niet heen in Hameln: de rattenvanger. Ook niet tijdens de kerstperiode. De legendarische fluitspeler duikt op in verhalen tijdens wandelingen en er is een voorstelling over de rattenvanger in Museum Hameln. De Lütjenmarkt in de Altstadt inclusief kinderijsbaan, stemmige concerten in de Marktkirche St. Nicolai en boottochten over de Weser zorgen voor extra wintermagie.

3. Goslar

Een ondergrondse kerstbelevenis? Daal af in werelderfgoed de Rammelsbergmijnen bij Goslar voor een buitengewone kerstmarkt in de mijngangen van weleer. Wie liever de voeten op de grond houdt, volgt de geur van kaneel, gestoofde appeltjes en gebrande amandelen om uit te komen bij het romantische Marktplein en de intieme kerstmarkt met winters kerstbos.

4. Lüneburg

In december verandert de 1000 jaar oude zout- en Hanzestad Lüneburg in een sprankelende kerststad met kerstmarkten verspreidt door de stad en voor het eerst ook op de Sintmarkt in de oude haven. Het middeleeuwse centrum met kruip-door-sluip-door straatjes en de grootste cafédichtheid van Duitsland trakteert op fraai verlichte gevels en kerstetalages. Samen met de Christmarkt op 2 en 3 december het perfecte decor voor de kerstinkopen.

Kerstmarkten in Nedersaksen

5. Braunschweig

Leuk weetje: in 1505 had Braunschweig al een kerstmarkt. En nog altijd geldt de markt met 150 sprookjesachtige kraampjes rond de Dom als kerstklassieker. Volgens de traditie vier je feest op verankerde vlotten in de verlichte slotgracht van burcht Dankwarderode en laat je de Braunschweiger Mumme, het beroemde bier, goed smaken.

6. Celle

Het 700 jaar oude Celle verrast rond de donkere dagen voor kerst op alle fronten. Natuurlijk ook met gezellige markt, kerstpiramide, kerststal en als kers op de taart sfeervolle rondleidingen door het imposante Schloss Celle.

de leukste kerstmarkten

7. Hannover

Zin in een kerstmarktentour? Hannover heeft meerdere kerstmarkten met in totaal meer dan 190 sfeervolle kraampjes voor bezoekers in petto. De grootste kerstmarkt ligt in de historische wijk rond de Marktkirche en er is zelfs een kerstdorp in Finse stijl op de Ballhofplatz. Vaste ingrediënten: ambachtelijke producten, winterse delicatessen en sfeervol verlichte gebouwen. Een kerstwens doe je in het ‘Wunschbrunnen-Wald’ en kinderen worden blij van de speciale Winter-zoo.

8. Hildesheim 

Bij kerstvieren in Hildesheim hoort het eten van de Pumpernickel, donker kerstroggebrood met kaneel en amandelen.  De lekkerste verkopen ze op de historische Platz an der Lilie kerstmarkt waar kleurrijke kraampjes ook kerstdecoraties en uniek kunsthandwerk aan de man brengen. Bijzonder om te zien: de kunstschatten van de Dom en de verlichte St. Michaeliskirche, beide UNESCO-werelderfgoed.

9. Wolfenbüttel

Wolfenbüttel pakt uit in kersttijd. Want: wordt het de kerstmarkt in het Residenzschloss, de traditionele Weihnachtsmarkt in hartje centrum of de nieuwe, historische markt in Krambuden? Favoriet in het weekend zijn de 5 verlichte binnentuinen en de combi glühwein met Bratwurst na een avondwandeling langs monumenten. Extra tip: de verwarmende Jägermeister tours op 4, 11 en 18 december.

10. Autostadt Wolfsburg

Ook winterse kost voor snelheidsduivels in Autostadt Wolfsburg, geen echte stad maar partner van de 9 Städte + 1. Dit attractiepark vol design, techniek en bolides verandert in december in een Winter Wonderland. Reis er door de geschiedenis en de toekomst van de auto, bezoek de wintermarkt en beleef ijsshows van top kunstschaatsers.

Kerstmarkten in Duitsland

Overzicht data kerstmarkten in Nedersaksen 2017:

Braunschweig 29-11 t/m 29-12
Celle 30-11 t/m 27-12
Göttingen 27-11 t/m 29-12
Goslar 29-11 t/m 30-12
Hameln 27-11 t/m 23-12
Hannover 29-11 t/m 22-12
Hildesheim 27-11 t/m 28-12
Lüneburg 27-11 t/m 22-12
Wolfenbüttel 28-11 t/m 23-12
Wintermarkt Autostadt Wolfsburg 1/12/2017 t/m 7/1/2018

Meer informatie

Informatie per stad en over de kerstmarkten in Nedersaksen is te vinden via www.9staedte.de/en/