Het wordt vaak gezegd: je lichaam is jouw tempel. Je zorgt vaak goed voor de buitenkant, dus waarom niet ook voor de binnenkant? Door te detoxen reinig je het lichaam van binnenuit. Maar wat is een detox eigenlijk?

Gedurende het jaar verzamel je heel veel giftige stoffen in je lichaam, door wat je eet, wat je inademt en door wat je op je lichaam smeert. Wanneer je lichaam deze metalen, gifstoffen en pesticiden niet meer kan afbreken, worden ze opgeslagen in je weefsel, cellen en darmen. Deze verkeerde, opgeslagen stoffen hebben invloed op je gestel en zijn een walhalla voor bacteriën, schimmels en parasieten. Ze kunnen je dikker maken en je zelfs hartstikke vermoeid laten voelen.

Maar wat is een detox?

Detox is een afkorting van detoxificatie, ook wel ontgifting of ontslakking genoemd. Tijdens een detox reinig je de organen in jouw lichaam, door bijvoorbeeld een speciaal dieet eventueel gecombineerd met massages en supplementen. Het idee is dat je met een detox je lichaam reinigt, en dan vooral je darmen, nieren en lever. Het is de bedoeling dat je je na een detox weer helemaal fit voelt en meer energie hebt.

detox water

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens het detoxen

Omdat je tijdens een detox zo gezond mogelijk eet, krijgt je lichaam weinig nieuwe gifstoffen binnen. Hierdoor kan je lijf beginnen aan het verwijderen van al die opgeslagen afvalstoffen. Dit is een intensief proces voor je lichaam en daardoor kan het soms best zwaar zijn. Het is daarom normaal om je tijdens een detox vermoeid te voelen of last te krijgen van hoofdpijn.

Hoe lang moet je detoxen?

Nou daar zijn de meningen over verdeeld. Maar door een week een specifiek detoxdieet te volgen, zou je je lichaam al helpen om de  gifstoffen af te scheiden. Een detox wordt trouwens ook vaak gezien als een makkelijke manier om snel een paar kilo kwijt te raken.

Waarom zou een detox iets voor jou zijn:

Een aantal gevolgen van een teveel aan gifstoffen in je lichaam zou kunnen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Afvallen lukt niet
 • Trage vetverbranding
 • Vaak gevoel van stress
 • Slecht slapen
 • Weinig energie
 • Niet fit voelen
 • Slechte huid
 • Slechte weerstand
 • Darmklachten
 • Depressies

soep detox

3 detox kuren die ik zelf gedaan heb:

 1. De 3-daagse soepdetox. Gedurende drie dagen eet je soep, soep en nog eens soep. Allemaal gezonde soepjes met stoffen die helpen bij het schoonmaken van je lichaam en tussendoor mag je wat gezonde snacks. Drie dagen, dat is natuurlijk goed te overzien. Hier vind je de 3-daagse soepdetox methode. Check vooral ook even de reacties onderaan het bericht.
 2. Een uitgebreide 3-dagen detox met soep, smoothies en salades. Deze detoxkuur duurt ook maar 3 dagen en is gelijk het allerbest bezochte artikel op OHIMP. Compleet met recepten en uitgebreide boodschappenlijst, je vindt hem hier.
 3. Een 30-dagen teatox. Dit is een hele makkelijke kuur waarbij je ’s morgens en ’s avonds detox thee drinkt. De thee is speciaal ontwikkeld om je lichaam te reinigen, zonder een extreem eetschema aan te houden. Via deze methode kun je op een hele simpele manier kennis maken met het ontgiften van je lichaam. De theeën van het merk Tastea die ik nu gebruik, bestaan uit 100% natuurlijke theekruiden. De 30-dagen kuur bestaat uit een speciale ochtend blend (Detox Morning) en een avond blend (Detox Evening) en kost 24,95 euro. Bijkomend voordeel: ze smaken heerlijk!

wat is een detox

Is een detox-kuur iets voor jou?

Detoxen kun je natuurlijk het hele jaar doen. Maar aan het begin van het jaar, zo net na de feestdagen is natuurlijk een uitgelezen moment. Ik denk dat ik de 3-daagse soepdetox weer ga doen, naast de teatox. Naar welke detox kuur zou jouw voorkeur uitgaan?