hotspots in Ljubljana

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, heeft een bijna onuitspreekbare naam. Laat dat je er niet van weerhouden om een ticket te boeken en deze stad te bezoeken. In de winter is het er sprookjesachtig mooi! Het is de perfecte citytrip om helemaal in de kerstsfeer te komen. Of je nu een shopper, foodie, cultuurliefhebber of het sportieve type bent, er is voor iedereen wat te doen. 

Over Ljubljana

Slovenië is maar een klein landje, met ruim 2 miljoen inwoners. Van die ruim 2 miljoen inwoners woont ruim 10% in Lubljana (zo’n 300.000 inwoners). De stad heeft een eigen luchthaven en internationaal treinverkeer vanuit München en Venetië.  In Ljubljana staat de oudste en meest gerenommeerde universiteit van Slovenië. Daardoor is de bevolking gemiddeld jong. Er wonen zo’n 60.000 studenten.

Ljubljana gebouw barok

De gebouwen in de stad zijn een mooie mix van Barok en Art Nouveau. Veel van die gebouwen zijn ‘pas’ in de 17e eeuw (opnieuw) gebouwd. In 1511 verwoestte een aardbeving Ljubljana en hield de stad op met bestaan. Daarna was het land in constante oorlog met de Ottomanen en ging al het geld naar defensie. Pas in de 17e eeuw ging er weer geld naar de opbouw van de stad. Onder de huidige burgemeester is er de afgelopen 10 jaar veel vernieuwd en verbeterd, vooral op het gebied van duurzaamheid. Daardoor is Ljubljana in 2016 uitgeroepen tot Green Capital van Europa. En dat merk je. Het is er opvallend schoon en netjes op straat.

Zes hotspots in Ljubljana

1.Union Hotel

Er moet natuurlijk ergens geslapen worden. Ik overnachtte niet zomaar ergens, maar in Grand Hotel Union, midden in het centrum van Ljubljana. Het hotel is geopend in 1905 en is gebouwd in Art Nouveau stijl. Glas in lood ramen met Jugendstil taferelen, een koffiebar in Weense stijl en kamers voorzien van alle luxe. Vandaar ook dat er vele beroemde gasten zijn geweest. Bill en Hilary Clinton, de Dalai Lama en de Britse koningin Elizabeth. Niet de minste namen toch! Leuk feitje: alle verzorgingsproducten op de kamers (en dat zijn er veel!) zijn organic.

grand hotel union

2.Ljubljanski grad (het kasteel van Ljubljana)

Hoog in de stad zie je hem al liggen: het kasteel van Ljubljana. Het kasteel is bereikbaar met een gondel. Eenmaal boven kun je niet alleen genieten van alle historie, maar ook van een fantastisch uitzicht over de hele stad. Je moet er een flink aantal treden voor beklimmen, maar het is de moeite waard!

uitzicht kasteel ljubljana

3.Ice fantasy

Dit vond ik leuk! In de wintermaanden toveren ze een plein in Ljubljana om tot een flinke ijsbaan: Ice Fantasy. Je kunt er krabbelen met kleine kinderen, maar ook serieuze rondjes rijden. Iedere woensdag houden ze er zelfs snelheidswedstrijden. Je kunt schaatsen huren bij de baan en in het bijbehorende openlucht restaurantje kun je lekker winters genieten van kaiserschmarren.

schaatsen ljubljana

kaiserschmarren Ice fantasy4.JB restaurant

Een avond culinair genieten? Boek dan een tafel bij JB restaurant. De Sloveense chef, Janez Bratovz, kookt hier met de 4 elementen: aarde, water, lucht en vuur. En dat leverde hem 2 GaultMillau sterren op. Ik heb er bijzonder en heel lekker gegeten. Niet opgeprikt, maar heel relaxed. En heerlijke Sloveense wijnen bij ieder gerecht. Wel even reserveren, het is er aardig druk.

 

restaurant jb

5.Kerstmarkt

Vanaf 1 december is Ljubljana in kerstsfeer. Op 1 december om 17.00 uur doet de burgemeester van Ljubljana de kerstverlichting in de stad aan. Een hele happening. Daarna kun je slenteren over een enorme kerstmarkt. Bij veel kraampjes verkopen ze Sloveens handwerk: van snoepgoed en honing, tot heerlijk warme wollen mutsen en handschoenen. En natuurlijk veel lekker eten. Gedroogde worst, aardappelchips op een stokje en overal: glühwein.

kerstmarkt 2 ljubljana

6.Bootje varen langs de bruggen van Ljubljana

Midden door de stad Ljubljana stroomt een rivier: de Ljubljanica. De rivier deelt de stad in tweeën. Om de 2 delen met elkaar te verbinden, zijn er de beroemde Tromostovje, oftewel drie bruggen. Je kunt een rondvaart door de stad (en daarbuiten) doen. Deze rondvaart brengt je ook langs, of eigenlijk onder, de drie bruggen van Ljubljana. En ook hier krijg je in de wintermaanden warme wijn tijdens je bootreisje. Koud, maar prachtig!

boottocht ljubljana

Ik kan nog pagina’s voltypen over alle leuke dingen die je kunt doen in Ljubljana. Shoppen, eten, naar de markt, historische gebouwen bekijken, noem maar op. Ik ben echt onder de indruk van en verzot op deze Sloveense stad. Ik kan niet wachten tot mijn volgende bezoek.

Heb ik nog belangrijke hotspots in Ljubljana gemist?

Laat het weten in een reactie onder dit bericht! Weet ik meteen wat ik bij mijn volgende citytrip Ljubljana ga doen 🙂