Onze slowcookergoeroe Ton maakt deze week voor zijn gezin een bananensoep met als basis een verse groentebouillon. Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder.

Ton aan het woord:

Het idee is om een avontuur aan te gaan. Op internet staan wereldwijd duizenden recepten voor…..bananensoep. Van uitgebreid tot eenvoudig. (overigens om het resultaat van het mooiste recept moet je bij De Gouverneur zijn. Of hun recept gebruiken).

Eisen aan mijn bananensoep

Het moet mildpittig zijn, niet al teveel ingrediënten bevatten, zo bio mogelijk en vegetarisch zijn. Ik wil een lekkere maaltijdsoep maken maar ook weer niet te zwaar en de kinderen moeten het ook willen eten. Dus wel pepertjes er in, dit keer een groene en een rode. De groentebouillon staat klaar in de koelkast als voorraad.

Zo maak ik de groentebouillon

Omdat niet iedereen een voorraadje bouillon van diverse pluimage in huis heeft beschrijf ik eerst het trekken van de bouillon. Je hebt nodig:

 • Water (1,5 liter)
 • Een mix van groente naar eigen keus óf vers uit een zakje. Ik gebruik 250 gram soepgroenten (bleekselderij, prei, broccoli, bladselderij, bieslook, peterselie, kervel). In een handig zakje bij AH onder de naam ‘tuinkruiden
  soepgroenten’.

Doe dit in de slowcooker en zet het een uurtje of zes op standje ‘laag’. Na verloop van tijd is de transformatie een feit; groentebouillon! Nog wel even de dood gekookte groenten er uit vissen. Dat kan in de wormenbak om compost van te (laten) maken. Sommige mensen willen de groenten erin laten. Geen probleem, maar dan wordt het een ander soort soep, namelijk bananen-met dooie-groentensoep. En dat niet mijn wens dit keer.

bouillon maken

En zo maak ik de mild-pittige bananensoep

Om de ingrediënten te verwerken gebruik ik een scherp mes, een zeef, een houten spatel, een theelepel, een dunschiller (optioneel), een koekenpan en niet te vergeten een slowcooker.

Ingrediënten:

 • 5 bananen
 • 4 sjalotjes
 • 2 aardappelen of 6 krieltjes uit de serie gemengde aardappelen (koelvak AH)
 • 1 rode peper, 1 groene peper
 • 1,5 cm verse gemberwortel
 • 2 kaneelstokjes
 • 1 theelepel currypoeder (of kerrie)
 • kurkuma
 • zout
 • olie
 • 250 tot 300 ml kokosmelk

Tip: lees hier waarom bananen supergezond zijn.

banaan gezond

Bereiding van de bananensoep

Hoewel ik geen voorstander ben van voorbereidende handelingen als fruiten, aanbraden, bakken voordat het hele spul in de slowcooker gaat, doe ik het nu wel. Gewoon, omdat ik er zin in heb en er tijd voor heb.

Onnodig te zeggen dat dat de sjalotjes gepeld; de krieltjes geschild; de pepers gehalveerd, zaadjes en zaadlijsten eruit en de gember gekrabd. (De krieltjes schil ik niet; teveel werk en je houdt geen kriel over).

Dan haal ik de koekenpan voor de dag en fruit ik in wat kokosolie, achtereenvolgens de sjalotjes, de gember en peper tot ze glazig zijn. Dan komen de kurkuma en de currypoeder erbij, nog even door elkaar husselen.

Alle gesneden (en gewassen) andere ingrediënten in de slowcooker, alsook de bouillon. Het mengsel uit de koekenpan erbij. Dan gaat de slowcooker op mijn favoriete standje ‘laag’ en probeer ik me zes uur te vermaken met nuttige en/of onnuttige zaken naar eigen keus. Het vervelende aan dit recept is wel dat je meer afwas hebt vanwege het bakwerk vooraf. Na vijf tot zes uur kunnen de kaneelstokjes uit de soep gevist worden.

Om de soep er aantrekkelijk er uit te laten zien pureer ik en voeg tegelijk de kokosmelk naar smaak bij. Ik ga voor zo’n 300 ml. Wil je meer of minder, jouw keus en ‘risico’. Na enig proefwerk en het eventueel bijvoegen van peper, zout, kurkuma voor de gewenste smaak is de soep klaar voor consumptie.

Nu is het afwachten wat de reactie van je huisgenoten is. Niet lekker genoeg? Zeg ‘dat ze aan de smaak moet wennen en dat ze het moeten leren eten’. Want aan de kok kan het niet liggen!

Tip: check ook dit slowcookerrecept, om bottenbouillon te maken.

bouillon van botten uit de slowcooker

(bron hoofdafbeelding)