Zelf een bouillon van botten maken is heel eenvoudig. Water in de pot, grof snijden van wat groente, wat mergpijpjes en/of andere botjes erbij en laat de slowcooker vervolgens al het werk doen.

Ben je vegetarisch? Dan is deze bouillon natuurlijk niets voor jou. Onlangs maakte ik een vegetarische groentebouillon, die je vast heel erg lekker vindt. Je vindt hem hier.

Lekker en gezond, bouillon van botten

Aangezien de botten voor deze bouillon een flinke tijd sudderen, wordt alle collageen in de botten afgebroken en in de bouillon vrijgegeven. De overvloed aan eiwitten, antioxidanten en aminozuren helpen je ​​darmflora en immuunsysteem te verbeteren. Ook komt er een grote hoeveelheid gezonde vitamines en mineralen vrij, waardoor deze rijk is aan glucosamine, calcium, magnesium en fosfor. Bouillon van botten is een natuurlijke genezer die helpt bij het bestrijden van infecties en het doet wonderlijke dingen voor je huid, nagels, haar, tanden en… botten.

Wat voor botten gebruik je voor de bouillon

Om bouillon van botten te maken kun je in principe allerlei botten gebruiken. Rib, staart, kippenpoten. Ik gebruik voor deze bouillon 4 mergpijpjes en wat kipkluifjes. Eigenlijk net te weinig, 1 of zelfs 2 kilo botten is beter. Belangrijk is dat je voor het koken aan het water wat eetlepels appelazijn toevoegt – je proeft hier niets van – dit helpt namelijk bij het trekken van de goede dingen uit de botten. Laat ook de ui in de schil, je bouillon krijgt daar een mooie, gouden kleur van.

Ingrediënten voor de bouillon van botten

 • 1 kilo gemengde botten
 • 3 middelgrote wortelen
 • 3 stengels bleekselderij
 • 4 sjalotten of 2 uien
 • 2 el appelazijn
 • 1 laurierblad
 • wat takjes peterselie
 • 1 a 2 liter water, afhankelijk van de grootte van je slowcooker.

De bouillon breng ik pas op smaak met zout en peper als ik hem daadwerkelijk ga gebruiken.

Zo maak je de bouillon:

 1. Snijd de groenten grof (je hoeft de knoflook en de ui niet te schillen) en doe ze samen met het laurierblad en appelazijn in de pot van je slowcooker. Voeg de botten toe vul de pot helemaal met water. Zoals je op de foto’s hierboven kunt zien verdampt er nagenoeg geen water tijdens de kooktijd, wees dus niet bang dat het overkookt.
 2. Zet de slow-cooker op laag en kook voor 18 tot 36 uur. Hoe langer, hoe intenser de smaak.
 3. Verwijder na de kooktijd de grotere stukken en plaats ze in een zeef om de overtollige bouillon te verzamelen.
 4. Gebruik je bouillon direct als basis voor soep.
 5. En/of doe de bouillon van botten in potten en laat volledig afkoelen, alvorens je ze invriest.

Ik gebruik de bouillon als basis voor een ouderwets lekkere groentesoep. Wat balletjes, soepgroente en vermicelli erin opwarmen, en ik heb een heerlijke soep waar puber Mia ook van smult.