De slowcooker is een perfect keukenhulp voor soepen, sauzen, stoof- en eenpansgerechten. Maar wist je dat je ook bananenbrood uit de slowcooker kunt maken? Onze slowcookerredacteur Ton probeert het uit. “Missie geslaagd!”

Er was eens een tijd dat mensen na het eten een bakje in de gootsteen in de keuken zetten. Dat bakje was een afwasbakje. Het was in de tijd dat warm water uit een geiser kwam. Een groot rond gevaarte boven de kraan waarin water warm werd gestookt. Als de kinderen nog wat aan de kleine kant waren, werd de afwas gedaan door de ouders. Ma waste af en pa droogde af, althans dat was de rolverdeling bij ons thuis. Tijdens de afwas was er tijd genoeg voor het bespreken van de dagelijkse ‘avonturen’. Zo werd het toch nog gezellig en was de afwas een sociaal gebeuren.

Lees ook: recept voor een paleo bananenbrood

Inmiddels hebben we constant heet water en een afwasmachine. Met de komst van deze moderniteiten verviel het bijpraatmoment van de dag. Een ander moment om bij te praten was snel gevonden; het natafelen. Een ramp voor pubers die niet stil kunnen zitten. Het was tijdens het natafelen dat we spraken over koken, slowcookers en ander kookgerei.

We hebben een SC van 4,5 liter. Ik liet vallen dat een kleinere SC ‘ook wel’ handig zou zijn. Om te
experimenteren met recepten van sausen, jam enz. Ongeveer een week later werd een pakket bezorgd. Nieuwsgierig uitgepakt, het bleek een verrassing, een baby-slowcooker van 1,5 liter te zijn! Dit kleintje snel gebruiksklaar gemaakt, naar de winkel met gezwinde spoed en experimenteren. Het zal het meest overbodige experiment worden wat ik gedaan heb; bananenbrood uit de slowcooker.

ingrediënten voor slowcooker bananenbrood

De ingrediënten zijn standaard voor een bananenbrood of –cake

  • 250 gr bloem;
  • 2 theelepels bakpoeder;
  • 1 – 2 theelepel(s) kaneelpoeder;
  • 50 gr (bruine basterd) suiker;
  • 4 – 6 eieren;
  • 4 rijpe bananen.

Ik voeg overigens 125 gram blauwe bessen toe in plaats van de suiker. En verder nog 2 theelepels geraspte kokos, dat
combineert heel goed met de bananen.

Bereiding van het bananenbrood uit de slowcooker

Van de bloem, kaneel, bakpoeder, geraspte kokos en eieren maak ik een beslag. De bananen kunnen (glad) gepureerd of wat grof geprakt worden naar keuze. Nadat het besluit gevallen én uitgevoerd is spatel ik de bananenprak door het beslag. De blauwe bessen mogen als laatste door het mengsel gespateld worden (even bestuiven met bloem voorkomt dat de bessen gezellig bijeen komen op de bodem van het gerecht.)

Nu komt het overbodige, maar leuke experiment. Ik vet de binnenpan van de SC in en bekleed het met bakpapier. Het hele mengsel wordt voorzichtig met de spatel in de SC gelaten. De bovenkant even mooi afstrijken en eventueel een aantal bessen in het mengsel drukken, al dan niet in een creatief patroontje.

bananenbrood uit de slowcooker

Even stoei met de bereidingstijd

Met enig omrekenen kom ik op een uurtje of vier in de slowcooker op stand ‘Laag’, voordat het bananenbrood eetklaar is. Ik probeer e.e.a. te versnellen door een uurtje op ‘Hoog’ en daarna op ‘Laag’ te kijken wanneer de bananencake gaar is. Vroeger werd dat gedaan met een breinaald, nu meestal met een lange satéprikker. Na een uurtje of anderhalf even de satéprikker in de cake. Is de prikker droog bij het eruit halen, dan is hij gaar. Anders nog een half uurtje (ofzo) en nog een keer prikken. Uiteindelijk ben ik erachter dat drie uur op ‘Laag’ ideaal is voor het bananenbrood uit deze kleine slowcooker.

Conclusie

Met deze hoeveelheden ingrediënten is de Andrew James slowcooker uiteindelijk tot de rand gevuld, dat komt dus mooi uit. Het brood heeft een mooie vorm gekregen doordat de slowcooker ook ovaal is. Een half uurtje afkoelen is voldoende om plakjes te snijden en te nuttigen.

De gezinsleden zijn enthousiast. Dit recept zal zeker vaker gemaakt worden.

bron 1e + laatste afbeelding