In de kleine slowcooker maakt Ton deze week een nostalgisch gerecht: Broeder. Dit is een koek die je misschien ook wel kent onder de naam Jan in de Zak, Poffert, Dikke koek, Pofkoek, Ketelkoek of Poddik. Lees verder voor het recept.

OHIMP’s slowcooker redacteur Ton aan het woord:

Mijn lievelingskookboeken

Soms kan ik de neiging niet onderdrukken om door mijn lievelingskookboeken te bladeren. Het zijn er twee; het Haagse Kookboek van de Huishoudschool Laan van Meerdervoort te Den Haag. En het Amsterdamse Kookboek (Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool) ook wel Wannée genoemd. Mijn editie van het Haagse Kookboek is van 1961 en het Amsterdamse is de gewilde 12 e uitgave uit 1951.

Beide boeken zijn ontstaan als verzameling van kooktechnieken en recepten, zodat de leerlingen niet alles zelf over hoefden te schrijven. In de inleiding zegt Wannée het als volgt;

…Op aandringen van vele leerlingen en oud-leerlingen der Amsterdamse Huishoudschool is ondergetekende -lerares aan genoemde inrichting- er toe overgegaan een receptenboek uit te geven, in de eerste plaats bedoeld als handleiding bij het onderwijs in koken, waarin tevens degenen, die slechts één of enkele cursussen bijwoonden, belangrijk meer recepten kunnen vinden, dan zij gelegenheid hadden gedurende een beperkt verblijf aan de school klaar te kunnen maken…

Mevrouw Cornelia Johanna Wannée hield niet van korte zinnen.

Jeugdsentiment recept: ik ga een Broeder maken

Enfin, tijdens het doorkijken van de boeken kom ik op een recept waarbij het jeugdsentiment opborrelt. Het jeugdsentiment van mijn dochter dan. Mijn dochter was een jaar of tien toen ik dit recept voor de eerste keer maakte. Een pak zelfrijzend bakmeel, melk, wat eieren, veel, heel veel rozijnen, iets minder krenten, een pannetje en heel veel geduld. Het uiteindelijke resultaat is Broeder. Althans zo noemen wij het. In den lande is het ook bekend als Jan in de Zak, Poffert, Dikke koek, Pofkoek, Ketelkoek of Poddik. Afhankelijk in welke streek je woont. Er zijn wat lokale verschillen in het recept. In het verleden was het ook afhankelijk van hoe goed je bij kas zat; mensen met meer contanten vulden het recept aan met rozijnen, krenten, gedroogde appels. De minder welgestelden deden het met een klont gebakken deeg.

Ingrediënten voor de Broeder

Weer terug in het heden, hier en nu. Onze kleine Andrew James slowcooker is groot genoeg voor een kleine Broeder. Die kun je trouwens op dit moment winnen op OHIMP! Meedoen kan hier.

slowcooker winactie

Het recept moet wel een beetje aangepast worden in de hoeveelheden voor dit formaat slowcooker. Hier gaan we:

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel (mag ook met bloem en gist);
  • 175 gram rozijnen,
  • 100 gram krenten;
  • wat melk,
  • 125 gram boter,
  • 2 eieren
  • een zakje vanillesuiker (of het merg van twee
    vanillestokjes).

Zo maak je de slowcooker Broeder

Natuurlijk zorg je er voor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. De boter mixen tot het zacht en smeuïg is, stuk voor stuk de eieren erbij en zorgen dat alles goed romig wordt. Een klein beetje melk er door heen mixen kan geen kwaad, is zelfs gewenst. Nu kan het zelfrijzend bakmeel er door heen geschept en gemixt worden. Verder mixen en melk toevoegen tot het een geheel het midden houdt tussen beslag en deeg. De rozijnen en krenten zijn inmiddels gemengd en bestrooid met wat bloem. Ik voeg geen appel of andere gedroogde vruchten toe.

De binnenpan van A.J. slowcooker invetten en bekleden met bakpapier. Het is even wat proppen en vouwen voordat het bakpapier acceptabel in de pan steekt. Met de spatel het beslag/deeg voorzichtig in de slowcooker spatelen, deksel op de pan en de stekker in het stopcontact. De kleine A.J. heeft een voorziening die ik nog niet heb geprobeerd; de ‘autostand’. A.J verwarmt op ‘Hoog’ tot hij op temperatuur is en schakelt dan over op ‘Laag’. Nu maar wachten tot de Broeder gaar is, dat is in een uurtje of 3,5 inclusief opwarmtijd.

broeder uit de slowcooker

(bron van deze afbeelding)