Ja, ik houd van koken. En inderdaad maak ik het liefst alles zelf, zonder pakjes of zakjes. Maar hé, ik heb ook wel eens een off-day. Of gewoon weinig tijd. En zelfs, heel af en toe, heb ik gewoon geen zin om te koken. Dan grijp ik toch wel eens naar een kant en klare kruidenmix. Natuurlijk scan ik dan wel de etiketten. Zit er niet teveel zout in, teveel suiker of erger nog: e-nummers. Bij mijn supermarkt verkopen ze nu kruidenmixen van Fairtrade. En die zijn top! Geen gekke ingrediënten en superlekker. Ik maak er een Marokkaanse stoofpot van, in de slowcooker. En het recept is voor herhaling vatbaar!

Weinig Marokkaans en toch lekker

Ik twijfel, ga ik voor de lekkere Pindakip uit de slowcooker of zal ik een rendang met sperziebonen en rijst maken. Ik kies voor het laatste. En zo liggen de bonen, rijst en runderlappen al in mijn kar als ik de Marokkaanse stoofmix zie. Omdat ik juist vandaag die off-day heb, kies ik ervoor om niet terug te lopen en andere – meer Marrokaanse – ingrediënten te pakken. Ik ga gewoon aan de slag met de ingrediënten die al in het wagentje liggen. Het wordt dus een Marokkaanse stoof met weinig Marokkaanse bijgerechten 😉

Ingrediënten Marokkaans stoofpotje uit de slowcooker

  • 1 zakje Fairtrade mix voor Marokkaans stoofpotje
  • 500 gram runderlappen
  • 1 blik gepelde tomaten
  • een klein kopje water (ongeveer 150 ml)
  • optioneel: een aantal gedroogde abrikozen (die je in stukjes snijdt en van tevoren een uurtje of twee in wat water laat wellen)

Marokkaans stoofpotje klaar

Recept Marokkaans stoofpotje uit de slowcooker

Makkelijker kan het bijna niet: leg de runderlappen in de slowcooker en meng ze met de Fairtrade mix voor Marokkaans stoofpotje. Voeg het water toe en zet de slowcooker 6 uur op low. Na die 6 uur voeg je de gepelde tomaten toe en eventueel de gewelde abrikozen en zet je de slowcooker nog 2 uur op high met een houten lepel of iets anders tussen de deksel. Hierna vallen de runderlappen gemakkelijk uit elkaar en is de saus net iets ingedikt. Serveer hem dan met wat je lekker vindt. Ik gebruik rijst en sperziebonen. Niet heel Marokkaans, wel erg lekker en geliefd bij de rest van het gezin. Een Marokkaans stoofpotje lijkt me ook heerlijk met bijvoorbeeld kikkererwten, pompoen en couscous. Of een Hollands/Marokkaanse variant met aardappelpuree en zuurkool. Leef je uit! Met deze mix wordt alles eigenlijk wel lekker.

Op de site van Fairtrade zie ik trouwens ook nog een heel lekker recept voor deze mix, met kip.  Iets meer werk, maar klinkt ook goed! Inmiddels heb ik ook de mix voor Tom Kha soep in huis gehaald. Lijkt me ook lekker en handig om te maken in de slowcooker. To be continued….