Mijn favoriete tuin is er eentje die in balans is. Een combinatie van mooie styling, winterharde planten en vooral ook kleurrijke zomerbloeiers. Tuinplanten met bloemen zijn bovendien goed voor het voortbestaan van de bijen en vlinders. Maar met welke planten help je bijen, vlinders en andere insecten eigenlijk? Ik heb een hele lijst met tuinplanten en vertel je meer over twee van mijn favorieten.

Insecten zijn van het vroege voorjaar tot het late najaar op zoek naar warmte en voedsel. Ze hebben bloemen nodig om aan de nectar of het stuifmeel te komen. Wil je ook meer bijen en vlinders in de tuin? Deze lijst met tuinplanten bevat soorten die veel bijen en vlinders aantrekken:
 • Boskamperfoelie (Lonicera periclymenum)
 • Dille (Anethum graveolens)
 • Duizendblad (Achillea millefolium, Achillea taygetea,…)
 • Engelwortel (Archangelica officinalis)
 • Ezelsoren (Stachys byzantina)
 • Gipskruid (Gypsophila elegans, Gypsophila paniculata,…)
 • Heide (Erica cinerea, Erica herbacea,…)
 • Herfstaster (Aster-soorten zonder gevulde bloemen)
 • Kamille (Chamomilla recutita)
 • Klaversoorten (Trifolium praetense,…)
 • Klimhortensia (Hydrangea anomala) en hortensia (Hydrangea aspera)
 • Klimop (Hedera helix)
 • Krokussen en sneeuwklokjes
 • Lavendel (Lavandula angustifolia)
 • Lupine (Lupinus-soorten)
 • Meidoorn (Crataegus monogyna)
 • Moerasspirea (Filipendula ulmaria)
 • Munt (alle Mentha-soorten)
 • Rudbeckia-soorten
 • Sierdistelsoorten: Kogeldistel (Echinops bannaticus), Blauwe distel (alle Eryngium-soorten), Kaardebol (Dipsacus sativus), Ezelsdistel (Onopordum bracteatum)
 • Sieruien (alle soorten Allium)
 • Tijm (Thymus serpyllum)
 • Venkel (Foeniculum vulgare)
 • Vetkruid en muurpepers (alle Sedum-soorten)
 • Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)
 • Vlambloem (soorten Phlox)
 • Vlinderstruik (Buddleja davidii)
 • Wilde magriet (Chrysanthemum leucanthemum)
 • Wilde marjolein (Origanum vulgare)

bron

Lijst met tuinplanten voor vlinders en bijen

Mijn favoriete tuinplanten

Een paar weken terug heb ik enorm genoten van mijn bloeiende kersenboom. Niet alleen de bloesem was prachtig, maar ook het gezoem van de bijen klonk me als muziek in de oren. Ik hou ervan, dartelende vlinders en werkende bijen. Met de bovenstaande lijst met tuinplanten kan ik ook nog wel even voort. Er staan heel veel favorieten van mij tussen. Tijm, venkel, kamille, lavendel… Maar ook 2 meer traditionele tuinplanten, die mijn moeder vroeger ook al koesterde in onze tuin:

Vlinderstruik

De vlinderstruik met haar prachtige bloempluimen trekt erg veel soorten vlinders aan, waaronder koolwitjes, atalanta’s, kolibrievlinders en nog veel meer. Deze struik, ook wel Buddleja Davidii, is verkrijgbaar in de kleuren, roze, wit, paars, blauw, en rood waardoor deze vlindermagneet in elke tuin past. Let wel op waar je hem neerzet, want de struik groeit snel en hoog.

Lijst met tuinplanten voor vlinders en bijen

Hortensia

De ene hortensia is de andere niet en niet alle soorten trekken evenveel bijen en vlinders aan. De pluimhortensia is er eentje die juist enorm veel insecten aantrekt. De tuinplant kenmerkt zich door de pluimvormige bloemen. Deze soort wordt ook wel Hydrangea Paniculata genoemd en heeft eigenlijk best veel weg van de vlinderstruik. Kies voor de mooie geelwitte Hydrangea Paniculata Limelight, de witte Kyushu of de zachtroze Vanille Fraise. Wil je liever wat grotere bloemblaadjes? Dan is de Hydrangea Paniculata Grandiflora een aanrader. En wil je een kleurrijke tuin, kies dan zeker voor de Hydrangea Paniculata Pinky Winky. Deze roze bloemen zorgen voor een ware kleurenpracht in je tuin. Of in je huiskamer. Want ook pluimhortensia’s kun je prima als kamerplant houden.

Lijst met tuinplanten voor vlinders en bijen

Online gemak bij het shoppen voor je tuinplanten

Wil jij ook een hortensia of vlinderstruik kopen? Dat kan heel makkelijk online bij Tuincentrum Koeman. Zij bieden de hoogste kwaliteit tuinartikelen, planten, zaden én bloembollen. Ik vind online shoppen altijd erg gemakkelijk, dan hoef ik zelf niet met de producten te sjouwen en kan ik direct aan de slag met het mooi maken van mijn tuin.

Wat zijn jouw favoriete tuinplanten?

bron hoofdafbeelding