havenrondvaart IJmuiden

Op 1 oktober is de Staatsloterij Gelukstrekking.  In aanloop naar deze gelukstrekking heb ik 5 geluksmomenten aan dierbaren uit mijn omgeving mogen weggeven.Vandaag is het tijd voor mijn moeder Carla. We (Mia en ik) hebben er veel zin in. We gaan namelijk met een boot door de haven van IJmuiden varen (zou een voorliefde voor havens, schepen, zee en roest soms erfelijk zijn?) en als kers op de taart plannen we een ongegeneerd wol-shop moment in (want Carla heeft een lichtelijke brei-verslaving).

Havenrondvaart IJmuiden

Om 12.30 pikken we Carla op. Ze denkt dat we ergens een broodje gaan eten. Dat is ook zo, maar dan wel op de Koningin Emma, een rondvaart sloep in de haven van IJmuiden. Als ik haar vertel wat we gaan doen reageert ze in eerste instantie niet dol enthousiast. Dat is niet zo heel raar. We rijden over de boulevard van Zandvoort, links is de zee, en de golven lijken wel 10 meter hoog!

In IJmuiden aangekomen doen we verschillende foto momentjes. Bij het bronzen beeld van een visser, een selfie met thee in het restaurant en natuurlijk van de mooie IJMuidense vuurtoren. De sfeer zit er goed in. Dat kan ik niet zeggen van de lak in mijn haar, die is er volledig uit. Wat een wind!

kop van IJmuiden

Aan boord van het schip voelen we de golven zachtjes deinen. We liggen nog stil en vinden het best spannend. Als het schip nu al zo beweegt, hoe zal het dan straks op zee zijn? We zitten veilig binnen, dat vinden Carla en Mia fijn. Ik niet, ik wil avontuur en neem ze op sleeptouw naar het dek. Cool! (letterlijk ook, maar gelukkig heb ik extra omslagdoeken meegenomen).

We gaan varen en zien de mooiste boten. Carla weet er verrassend veel vanaf. “Kijk, die komt uit Urk, dat zie je aan de code op de zijkant, UK. Ha, daar zit het Havenmuseum, wist je dat dat ooit een visserijschool was?” Fijn om haar enthousiasme te zien, dit is nu al een geslaagd uitje.

We gaan een stuk langs de pieren varen, de zee op. De kapitein roept door de luidspreker “zorg dat u zich stevig kunt vasthouden want de hoogte van de golven hebben we een beetje tegen!”. De glimlach om de mond van mijn moeder maakt plaats voor een underscore. Mia en ik krijgen de slappe lach van de zenuwen. Ik blijk best wel over zeebenen te beschikken en beweeg me met gemak van het dek naar beneden. Hoewel, met gemak… als ik zie hoe Carla en Mia over de grond kruipen om bij de trap te komen kom ik niet meer bij van het lachen. We zitten op een bankje op het achterdek. IJmuiden is in de verte afwisselend hoog, dan weer laag te zien. Hoeveel zou deze boot kunnen hebben? Carla’s gezicht ziet er inmiddels een beetje verfomfaaid uit, kijk maar 😉

Ik ga ze maar naar binnen loodsen. Dan zegt de kapitein “mensen hou jullie nu heel goed vast, bereid jullie voor op hele hoge golven, lopen is absoluut niet toegestaan!” Carla ziet er nu echt uit als een gympie en roept luidkeels “Ik ben bang!!” Gelukkig is daar een alerte zeeman die mijn moeder naar binnen leidt (zou ze het erom doen??).

Als we later bij het achterdek kijken zien we dat het kleddernat is. De golven zijn hier dus serieus overheen geslagen! Carla’s gezicht is inmiddels weer bijgetrokken. En bij het zien van het filmpje dat ik geschoten heb krijgt ook zij gelijk de slappe lach. Als we dan ook nog een diploma voor moedig zeegedrag krijgen kunnen we echt wel stellen dat deze Havenrondvaart IJmuiden een serieus Geluksmoment was.

pier van IJmuiden

Maar het is nog niet klaar hoor:

Carla, de breiende moeder/oma. Altijd in de ban van wol. De mooiste creaties maakt ze, de bollen zijn niet aan te slepen. Toen Mia een baby was maakte ze de leukste pakjes. En nu nog verwent ze ons elke winter met verschillende mutsen, omslagdoeken en armwarmers. We gaan een wintervoorraad wol halen! “Zoek maar uit”, zeg ik, “ik betaal”. “Doe niet zo gek!!” zegt ze, maar ik zie de glans in haar ogen en samen gooien we de mandjes vol.

wol kopen

Staatsloterij Gelukstrekking

Alle geluksmomenten op een rij:

Geluksmoment 1/5 Buurvrouw Rita gaat op reis
Geluksmoment 2/5 De havenrondvaart met mijn moeder
Geluksmoment 3/5 Jet krijgt èchte hardloopschoenen
Geluksmoment 4/5 Met m’n strandmatties eten bij Loetje
Geluksmoment 5/5 Judith krijgt me-time bij Rob Peetoom (bij dit geluksmoment zijn tot 29 september nog Staatsloten te  winnen!)

Tijdens de Staatsloterij Gelukstrekking  worden 100 hoofdprijzen van € 100.000,- weggeven. Wat een fijn bedrag! Mijn fantasie slaat gelijk op hol. Wat ik zou doen met een ton?! Met mijn “besties” (en Mia en haar “bff’s”) een gigantische roadtrip door Amerika maken. Ik zie het al voor me, al die vrouwen en meiden in een stoet megacampers de USA onveilig maken.

Winactie: 3 Geluksloten voor de Staatsloterij Gelukstrekking

Wie weet wordt 1 oktober ook jouw geluksdag! De komende dagen mag ik elke dag 3 Geluksloten weggeven. Lekker veel winkansen dus. Meedoen is makkelijk: met het tooltje hieronder, tot 12 uur vanavond. Je kunt je aanmelden met je e-mailadres of met je Facebookaccount. Hoe meer opties je doet (kwestie van het rechter driehoekje aanklikken achter de verschillende opties waardoor het menu’tje uitvouwt), hoe hoger de winkansen. Een winnaar wordt ad random en automatisch geselecteerd door het tooltje. Vandaag niet gewonnen? Morgen weer nieuwe kansen. Of… neem het lot in eigen handen en koop hier vast zelf je Gelukslot. 
a Rafflecopter giveaway