Een stad beleven, van A tot Z. Hoe kun je dat het beste doen? Ik ben erachter, met de fiets. Mits het een beetje veilig is natuurlijk. Fietsen in Berlijn is zó leuk en heel erg goed te doen. Al fietsend bezoeken Jacq en ik de 7 allerleukste hotspots van Berlijn.

Nou ja, de allerleukste… Er zijn er plenty, maar we hebben maar 2 dagen dus 7 hotspots vinden meer dan genoeg.

Gaan we wel goed?

Bij ons fijne appartement staan twee fietsen voor ons klaar. Ik neem de “small one”,  met de kleinere wieltjes, Jacq is de navigator dus zij mag de “medium one”. Het eerste half uur fietsen is zwaar. Jacq is een stipje aan de horizon en binnensmonds vervloek ik mijn kinderfiets. We fietsen over een mega-drukke weg en de uitlaatgassen komen m’n neus uit. Berlijn was toch zo fietsvriendelijk? “Gaan we wel goed?” piep ik. “Nou, eigenlijk niet, we moeten weer terug langs ons appartement” zegt Jacq. We krijgen er de slappe lach van en keren om.

Vanaf nu wordt het leuk! We nemen de achteraf straatjes waar het wat rustiger is. Zo is fietsen in Berlijn pas echt een pretje.

1) Onze eerste hotspot: Berlin Soul Food

Het is de dag van de eclipse. Het licht is prachtig en overal staan mensen met een speciaal brilletje naar de zon te turen. Wij hebben meer oog voor Berlin Soul Food, wat ziet dat er leuk uit! We parkeren onze bikes tegen de muur en strijken neer in het zonnetje met een hap eruit. Berlin Soul Food is een hotspot waar je heerlijk kunt ontbijten (veel healthy spul op de kaart, lekker) maar ook goed kan dineren.

BERLINSOULFOOD
Admiralstraße 20
10999 Berlin

We fietsen weer verder,

en nemen de Oberbaumbrucke. We genieten van het uitzicht op de Spree, het voelt hier als New York! We bekijken een stuk muur bij East Side Park en beginnen alweer trek te krijgen.

2) De volgende hotspot: Michelberger Hotel

Dit restaurant-hotel is een heerlijke plek voor een taartje met een theetje.  Je kunt er natuurlijk ook slapen, lunchen en dineren. Het is er groot en geweldig ingericht. Waar je ook kijkt staan retro DDR stukken, het is zo een plek waar je eigenlijk wilt blijven hangen. Maar, wij jumpen weer op onze fietsjes!

Michelberger Hotel / Restaurant
Warschauer Straße 39/40
10243 Berlin

3) Hamburgers eten in een oud openbaar toilet?

Ja hoor, en aan de rij te zien smaken ze heerlijk! Het ziet er superleuk uit en Burgermeister is een perfecte plek voor de vette trek. We schieten wat plaatjes en komen bijna in de verleiding maar vinden de rij toch iets te lang.

Burgermeister
Oberbaumstraße 8
Berlin

Onder de Brandenburger Tor doorfietsen

Het zal maar op je bucketlist staan, wij doen het gewoon, we nemen de Unter den Linden en gaan al fietsend onder de Brandenburger Tor door. Selfiestick in de hand, iPhone erop geplugged, een instant smile op onze gezichten en gaan met die banaan. We weten het nog niet, maar stevenen alweer af op de volgende hotspot. We gaan via de Großer Stern een parkje in via de Casanerieallee. Wat een heerlijke fietsroute!

4) Daar is onze volgende hotspot: Café am Neuen See

“Hé, zou dit iets zijn voor een glas wit?” zeg ik tegen Jacq als we de entree van Café am Neuen See zien. Geen idee wat er achter die deur zit, maar op de een of andere manier voelt het alsof er iets te beleven valt. De fietsen gaan op slot en vol verwachting stappen we binnen. Nou dat voorgevoel was terecht, dit moet wel dé hotspot van Berlijn zijn! Wat een ruimte, wat een mensen, wat een supercool terras, wat een mooie bootjes, (wat een knappe mannen), wat een verrukkelijke pizza’s en wat een heerlijke wijn! (Dit moet ik wel even kwijt, de maatjes zijn daar echt ondermaats dus vraag maar gelijk een dubbele). Check de site eens, daar staan foto’s in zomerse sferen. Wij komen terug!

Café am Neuen See
Lichtensteinallee 2
10787 Berlin

5) Het is alweer dag 2 in Berlijn

We doen de streetart tour, wat een geweldige werken hebben we gezien. Meer hierover en het verhaal achter de “pieces” lees je hier. Het is een stuk kouder vandaag, we warmen op bij Tante Emma (om de hoek bij Burgermeister). Een enorm leuke hotspot helemaal in vintage stijl met heerlijke koffie.

Tante Emma
Köpenicker Straße 1,
10997 Berlin

6) Knofi in de Bergmannstraße

De Bergmannstraße is een feestje om doorheen te slenteren. Voor de leuke cafeetjes en eettentjes hangen gezellige festivallichtjes en enkele waaghalzen stallen hun waar uit in de openlucht. Ik zeg waaghalzen, want het komt inmiddels met bakken uit de lucht! Wij vinden het etenstijd en duiken Knofi in. Knofi is een Turks-vegetarisch restaurant, een echt traditioneel familiebedrijf. Het eten is er geweldig, een echte aanrader. Wij leggen de link met Knofi pas later, als de mensen bij volgende hotspot ons een beetje met een vies gezicht aankijken 😉

Knofi
Bergmannstraße 98,
10961 Berlin

7) Tijdelijke hotspot in Berlijn: Passionkirche

Midden in de Bergmannstraße ligt Markthalle waar foodlovers hun hart kunnen ophalen. Wij vinden ons heil elders, nl. in de Passionkirche, waar we een zgn. Stummfilmkonzerte bijwonen. Dat werkt zo: op een groot wit doek wordt een klassieke “stomme” film vertoont, onder begeleiding van live muziek en een koor, verzorgd door componist Stephan v. Bothmer. En dat dan in een oude, kerkelijke omgeving tussen alleen maar échte Berliners maakt het tot een ervaring om niet te vergeten. Wij kijken de Dracula klassieker Nosferatu, geweldig om te zien. Lijkt een Stummfilmkonzerte je leuk? Hier check je de tourdata en voorstellingen door Duitsland.

Nog wat tips om te fietsen in Berlijn:

  • Op drukke wegen kijkt niemand raar op als je op de stoep fietst. wij deden dit bijv. op de Kurfurstendamm, bij ons appartement in de buurt. De stoepen zijn daar heel breed en het fietst wat prettiger dan op de drukke weg.
  • Op heel veel plekken in Berlijn zijn gewoon fietspaden. Dit zijn rode stroken op het wegdek, zoals te zien is in de allereerste afbeelding in dit artikel (de foto linksonderin).
  • Wij vonden het leuker om achteraf straatjes te nemen en routes door parkjes en langs het water te kiezen. Je ziet zoveel meer en ontdekt de leukste plekken.
  • Wat een geluk, de fietsen die bij ons appartement hoorden. Heb je dat geluk niet, op heel veel plekken kun je fietsen huren in Berlijn. Check hier op Google maar eens.
  • Navigeren? Wij deden het oldstyle, met een plattegrond van papier. Met Google Maps gaat het natuurlijk ook prima maar dan moet je wel een goede bundel hebben. Tsja en als ik toch Jacq de navigator heb, dan spaar ik de batterij van mijn iPhone liever voor het maken van foto’s, video’s en Instagram updates 😉

Wat hebben we nog meer beleefd in Berlijn:

Als een local met je eigen appartement in Berlijn
Streetart tour Berlijn (+ de verhalen achter de “pieces”)
Langs de hotspots fietsen in Berlijn

[map id=”9″]