Streetart in Berlijn

Laatst in Berlijn deed ik het weer: ik liep mee in een streetart tour.  Berlijn is een ware broedplaats als het gaat om “outdoor kunstwerken” en ik heb er supermooi werk gespot van o.a. Blu, El Bocho, Obey en Christan Nagel. Ook voor niet-streetart fans is deze tour trouwens superinteressant. 

Het leuke aan een streetart wandeling vind ik allereerst natuurlijk het spotten van mooie kunstwerken op straat. Maar al wandelend en kletsend met de gids – vaak een local – kom je eigenlijk veel meer te weten over de stad dan dat je uit de reisgids kunt halen. (Zo deed ik ook al een hele toffe streetart tour in Praag, je leest het hier).

We lopen met een groepje van ongeveer 12 mensen die van over de hele wereld komen. Rob is onze gids, een Engelsman met roots in Australië en sinds 5 jaar woonachtig in Berlijn.

Dat Rob veel weet te vertellen over de streetart in Berlijn is al snel duidelijk. Onderweg naar de eerste “piece” in Kreuzberg vertelt hij over de verschillende vormen van streetart en door welke kunstenaars deze worden gemaakt. Hij kent bijna alle kunstenaars in Berlijn persoonlijk en dat maakt z’n verhalen superleuk om naar te luisteren.

Joy Fox en zijn Yogi’s

Op de foto hieronder zal het vraagteken je waarschijnlijk als eerste opvallen. Maar zie je misschien ook iets op het stoplicht staan? Geinig hè?! Dat is een mannetje van kurk gemaakt door Joy Fox. Joy is 54 jaar en plakt voor de leuk ’s nachts kurkmannetjes op stoplichten. De poppetjes staan allemaal in een yoga-pose, want Joy is gek op yoga.

El Bocho’s herkenbare Streetart in Berlijn

Het werk van El Bocho vind je door heel Berlijn. Rob legt uit dat paste-up art een hele handige vorm van street art is. Geen gedoe met spuitbussen en gepriegel midden in de nacht. Paste-ups maak je thuis en behang je binnen een minuut op de muren (wel afhankelijk van de grootte natuurlijk).

‘Little Lucy’ is een bekend figuurtje dat vaak terugkomt in het werk van El Bocho. Little Lucy is geïnspireerd op een ‘saaie’ tekenfilm uit de jaren 70 over een meisje en de liefde voor haar kat. El Bocho maakt van Lucy een sadistisch karakter dat nu haar kat op allerlei manieren wil vermoorden.

Streetart op het RAW-Gelände

RAW-Gelände is een groot en oud industriecomplex uit de tijd van de DDR. Van 1867 tot 1991 was hier het Reichsbahn-Ausbesserungswerk gevestigd; een onderhoudswerkplaats van de spoorwegen. Elke zondag is hier een te gekke food market en vlooienmarkt. Wij zijn er op zaterdag en kijken onze ogen uit. Raw, met recht! En wat een mooie streetart!!

Rob vertelt dat het illegaal is om Streetart aan te brengen in Berlijn, tenzij in opdracht. Boetes worden bepaald aan de hand van de grootte van je werk, de plek en of je al eerder veroordeeld bent.

Mr. French (hierboven)

Mr. French is Australische kunstenaar uit Sydney. Het wordt steeds zeldzamer, maar hij schildert zijn werk op de muren. Hij schildert vrijwel uitsluiten dieren en brengt veel tijd in Berlijn en Amsterdam (!) door.

Daar is hij dan, een echte OBEY (Sheperd Fairey)

Het werk van Sheperd ken je vast van de campagne poster van Obama. Wij spotten deze paste up bij RAW-Gelände. Maar zijn werk zie je als je het herkent door heel Berlijn. Meer over OBEY lees je hier.

Alaniz, streetart met een verhaal. 

Mij vielen eerst alleen de blauwe slierten op. Maar als je beter kijkt, dan zie je dat het een bos haar is dat onderdeel uitmaakt van een lichaam. Alaniz beeld hier een strijd met zichzelf uit, toen hij in een persoonlijke crisis verkeerde. Hij doet moeite weer op te krabbelen en uit zijn houding spreekt dat het hem gaat lukken. De mieren die langs zijn armen omhoog klimmen maken het er niet makkelijker op.

Nitzanmintz & DeDe

Onderstaand stuk met de vogel en woorden is een samenwerking tussen twee Israëlische kunstenaars genaamd Nitzanmintz (een straatdichter) en DeDe (schilder/paste-up kunstenaar) Hun uitingen gaan vaak over vrede en anti-autoriteit.

Victor Ash

Victor Ash maakte dit stuk in 2007 als onderdeel van een streetart in Berlijn festival georganiseerd door Backjump (een graffiti magazine). Als je het ziet denk je aan stencilart (= met een spuitbus en een sjabloon) maar vanwege de grootte is deze ruimtevaarder geschilderd met behulp van een opgeschaald raster.

Superdetail: als het donker is heeft de astronaut een vlag in de hand, geprojecteerd door de schaduw van de vlaggen van de VW autodealer op de hoek.

Blu

Blu is een Italiaanse kunstenaar bekend om zijn zeer politieke, sociale en filosofische schilderijen. Dit roze karakter is bewust vrij gelaten van uitleg van de kunstenaar, in plaats daarvan moedigt hij het publiek aan om er een eigen betekenis aan te geven. Het is op verschillende manieren te interpreteren, bijv. als een zoektocht naar eigen identiteit. Ook wordt de verwijzing naar de holocaust gemaakt.

Blu Streetart Berlin

Blu at work in Berlin

Christian Nagel

Christiaan Nagel is Zuid-Afrikaans en zijn “mushrooms” staan over de hele wereld. Hij heeft nooit veel uitleg gegeven over wat ze betekenen, met uitzondering van een paar inzichten in hoe ze worden geproduceerd: met behulp van polyurethaanschuim en gegoten rond bestaande vormen. Overigens kan je dit kunstwerk gemakkelijk benaderen, maar ik vond de container met lege flessen ook best veelzeggend over het nachtleven op RAW 😉

Mikado

Zelfs oude bouwresten worden opgesierd en vormen geweldige straatkunst. De kunstenaar heet Mikado, en behalve dat het een “intens persoon” is weet Rob er niet meer over te vertellen.

Alaniz

Nog een werk van Alaniz, geschilderd met gewone verf en aangebracht met kwasten en rollers. Ik ben heel benieuwd wat het werk voorstelt. Is het een slapend gezin of is er meer aan de hand? Rob gaat het navragen. Ik vind het geweldig dat hij alle kunstenaars persoonlijk kent.

Street Artist ROA

ROA, geboren in Gent, is een van de meest bekende en gerespecteerde straatartiesten van over de hele wereld.  Hij schildert uitsluitend dieren (dood of levend) met behulp van witte muurverf en zwarte spuitverf. Boven de muurschildering zie je een zgn. “Rooftop” gemaakt door 1Up Crew. Deze werken worden op een hele enge manier gemaakt: de kunstenaar hangt bovenaan het dak face-down naar beneden, vastgehouden met een touw/riem door een makker. Brrr!

  

Alternative Street Art Tour in Berlijn

Ik vind de streetart in Berlijn super en deze tour ook! Hij duurt zo’n 2 tot 2,5 uur en aansluitend kun je zelfs nog een workshop volgen en leer je om te gaan met een spuitbus. Hier vind je meer informatie.

Meer lezen over het weekendje Berlijn: