Meet Mozart in Salzburg

Laatst in Salzburg liep ik niemand minder dan Wolfgang Amadeus Mozart tegen het lijf! Het bronzen lijf welteverstaan… Onze reisleider wist superinteressante details te vertellen over het leven van Mozart in Salzburg, de geboortestad van dit enorme talent. Wist je bijvoorbeeld dat…

de zus van Mozart eigenlijk een nog veel betere musici was? Maar ja, als vrouw in die tijd werd je natuurlijk niet geacht noten op je zang te hebben.

In Salzburg draait het toeristisme om 4 dingen: Het zout, de bisschoppen, the Sound of Music (daarover binnenkort meer) en… Mozart. Overal in de stad kom je zijn naam, zijn afbeelding en zijn muziek tegen.

Het geboortehuis van Mozart in Salzburg

Salzburg ‘wonderkind’ – Wolfgang Amadeus Mozart – wordt geboren op 27 januari 1756. Hij woont met zijn ouders en zijn zus Nannerl in zijn geboortehuis in Salzburg tot 1773.

geboortehuis mozart in Salzburg

Het opvallende, gele pand op nummer 9 van de Getreidegasse kun je niet over het hoofd zien. Het is altijd druk op het pleintje voor het huis, vanuit de hele wereld komen mensen om in de voetsporen van Mozart te treden.

Nu is het geboortehuis van Mozart een museum, waar je onder andere de originele kinderviool en het klavichord (waarop Mozart o.a. ‘Die Zauberflöte’ componeerde) terugvindt.

Kijk de originele voordeurbel eens. Hier heeft Wolfgang gewoon ooit op “gedrukt”!

voordeurbel geboortehuis Mozart in Salzburg

Maar er is nog veel meer Mozart in Salzburg

Zo drinken wij koffie in het Mozart Café.

cafe Mozart - Salzburg - OHIMP

We lopen langs het woonhuis van Mozart, waar de familie van 1773 tot 1783 woont. Dit woonhuis heet het Tanzmeisterhaus en is ook te bezichtigen. Kijk eens wie me vanachter het raam loopt te begluren:

Mozart in Salzburg - OHIMP

Bij Fürst Konditorie koop ik originele Mozartkugeln. Dat zijn niet de alom bekende exemplaren met gouden wikkel en Mozartafbeelding. De Kugeln van Paul Fürst zijn handgemaakt volgens het oude en met prijzen bekroonde recept uit 1890.

Furst Mozartkugeln - OHIMP

Of wat dacht je van het standbeeld van Mozart in Salzburg:

Het beeld is in brons gegoten door beeldhouwer Ludwig von Schwanthaler uit München. In 1842 is het feestelijk onthuld. Mozart was 51 jaar daarvoor overleden, zijn beide zoons waren aanwezig bij de onthulling. Constanze, de weduwe van Mozart, was een paar maanden voor de feestelijke onthulling van het beeld overleden. (1762-1842).

Mozart leren kennen?

Het wonderkind, componeerde vanaf zijn zevende tot aan zijn vroege dood op 35 jarige leeftijd, vele verschillende muziekstukken. De produktie van Mozart was enorm. Toen hij stierf op 35 jarige leeftijd had hij 626 werken geschreven of gearrangeerd.

De film Amadeus laat je op een hele toegankelijke manier kennismaken met het leven van Mozart, van geboorte tot aan zijn dood. Ik heb de film al vele malen gezien en dit is een van mijn favoriete scènes:

Citytrip naar Salzburg

Ik zou het doen! Niet alleen voor Mozart, maar voor de hele entourage. Salzburg bruist en is vol cultuur, hotspots en fijne winkels. Ik was er in de winter en bezocht o.a. een kerstmarkt. Maar wie weet ga ik in de zomer nog wel eens terug om de Salzburgerfestspiele te bezoeken. Dat schijnt zo een spektakel te zijn. Of anders de jaarlijkse Mozartweek.  Tsja, klassieke muziek… ik hou er nu eenmaal van 😉

Hier lees je meer informatie over een citytrip naar Salzburg.

En hier lees je m’n blog over het skitripje in Salzburgerland.