dierentuinen in Zweden

Een tijdje terug was ik met Mia een weekje in Zweden. Naast hiken, kanoën, paardrijden en safaritochten hebben we ook een mooie dierentuin bezocht, Kolmården. In deze dierentuin lopen de dieren vrij rond en hebben ze ontzettend veel ruimte. Kortom, het is er net Zweden. De 5 mooiste dierentuinen (met hart voor de dieren) in Zweden op rij:

Wat is een vakantie zonder het zien van het icoon van Zweden, de eland? Ook al heb je best kans die in het wild tegen te komen, het blijven schuwe dieren. Wil je het zekere voor het onzekere, breng dan een bezoek aan één van de dierentuinen die Zweden rijk is.

De 5 mooiste dierentuinen in Zweden:

Dierenpark Kolmården

Kolmården is het grootste dierenpark van Scandinavië. Het ligt ongeveer 150 kilometer ten zuiden van Stockholm. Dierenpark Kolmården is verdeeld in verschillende zones: de Zeewereld met een dolfijnenshow en de achtbaan ‘Dolfijnenexpres’, de ‘Tijgerwereld’ en ‘Safari’, met een ontzettend coole gondelbaan die je over de savanne doet zweven en je van bovenaf zicht biedt op leeuwen, giraffes en andere dieren (best spannend dus…). Kortom: Dierenpark Kolmården heeft genoeg te bieden. Wil je scoren bij je kinderen? Blijf dan overnachten in het Vildmarkshotel in het park. Het park is geopend van eind april tot begin oktober.

dierentuinen in Zweden

Dierenpark Boräs

In het zuidwesten van Zweden ligt in het centrum van Boräs het gelijknamige dierenpark. Met zo’n 80 dierensoorten is het één van de grootste dierentuinen van Zweden. Wat loopt er zoal rond? Je maakt er natuurlijk kennis met de inheemse Scandinavische wilde dieren. De leeuwen en andere grote Afrikaanse roofdieren zie je op de savanne. Ook het apenhuis en het apeneiland moet je natuurlijk even bezoeken. Houd vooral de voedertijden, het ponyrijden en de treinsafari (bij kinderen favoriet) in de gaten. Voor accommodaties in de buurt is er volop keus, van campings tot hotels en authentieke blokhutten.

Skånes Djurpark

De zuidelijkste dierentuin van Zweden vind je in de provincie Skåne. In Skånes Djurparkmaken bezoekers kennis met honderden wilde en tamme Noord-Europese dieren in een omgeving waar hun natuurlijke gedrag het beste tot uitdrukking komt. En… in de overweldigende natuur van het park kun je zelfs picknicken of lekker barbecueën. Hoe bijzonder is dat? Het hele jaar door zijn er leuke en bijzondere activiteiten te doen. Tentoonstellingen, evenementen, een waterglijbaan en ponyritjes zorgen ervoor dat kinderen van alle leeftijden In Skånes Djurpark plezier hebben.

Orsa Grönklitt Berenpark

Het Orsa berenpark heeft een oppervlakte van maar liefst 325.000 vierkante meter en is gelegen in Grönklitt in het midden van Zweden. Orsa is Europa’s grootste berenpark. Naast bruine beren, ijsberen en de reusachtige kamchatka-beren zijn er de krachtige katachtigen zoals Siberische tijgers, Perzische luipaarden en sneeuwluipaarden. Maar ook kun je er veelvraten, wolven en lynxen zien. Via loopbruggen en hellingbanen heb je een prachtig uitzicht op het park. De voornaamste attracties zijn ‘Polar World’ (het grootste ijsberenverblijf ter wereld), het ‘Leopard Center’ en ‘Tiger World’. Andere leuke dingen zijn de ontmoetingen met de dierenverzorgers, zien hoe de beren vissen vangen en de rondleidingen door het park. Neem voldoende tijd, want naast heel veel dieren is er ook een speeltuin. Wil je langer dan een dag blijven, geen punt, er zijn huisjes te huur.

Sommerhagen - Zweden

Lycksele Dierenpark

Een van de meest noordelijke dierentuinen in Zweden ligt in Lapland. Bij Lycksele Dierenpark kom je voornamelijk Arctische dieren tegen, gewend aan het leven in de meest noordelijke streken van de wereld. De verblijven zijn zodanig ontworpen dat de dieren zo goed mogelijk in hun natuurlijke omgeving kunnen leven. Nu de lynxen, poolvossen en veelvraten nog weten te spotten.

Op een geweldige safaritocht hadden Mia en ik het geluk dat we Elanden in het wild gingen spotten. Geen foto van de eland, wel van de spotters 😉

elanden spotten in Zweden

Wil je meer informatie over een vakantie in Zweden en wat je allemaal met of zonder kinderen kunt beleven? Op de site van Visit Sweden vind je alle informatie op rij.

Vakantie in Zweden