Aardamandel of chufa

“Zou jij het leuk vinden om wat aardamandel producten te proberen?” Aardamandel?! Nou werk ik wel vaker samen met Sander maar dan gaat het over thee. De aardamandel, of chufa is zijn nieuwste “pareltje” en blijkt supergezond te zijn. Maar wat is het? Ik ga het je vertellen:

De aardamandel is geen noot, zoals je in eerste instantie zou denken, maar een knolgewas. Hij groeit aan de onderkant van de wortel van een grassoort, de knolcyperus. Het is letterlijk oervoeding: chufa bestaat al 2 miljoen jaar en het blijkt dat het dieet van onze verre voorouders in Afrika voor 80% bestond uit chufa’s!

De smaak van de aardamandel doet een beetje denken aan hazelnoten of amandelen maar dan zoeter. In Nederland wordt het knolletje een aardamandel genoemd maar het staat ook bekend als chufa.

Waarom is de chufa zo gezond?

  1. Chufa’s zitten vol met vezels. Goed voor de darmen en bovendien ben je er sneller door verzadigd.
  2. Veel van deze vezels zijn onoplosbaar en werken zo als een prebiotica, een voedingsbodem voor goede bacteriën.
  3. Het meel van de chufa is glutenvrij.
  4. Ze zitten boordevol eiwitten en zijn daarom geschikt als vleesvervangers.
  5. Vrij van allergenen.
  6. Rijk aan omega 9. Omega 9 heeft een positieve invloed op het cholesterolgehalte in het bloed.
  7. Ook zit de chufa vol met vitamine C en E en Magnesium en Kalium, allen belangrijk voor een goede weerstand en tal van belangrijke processen in het lichaam.

En, ben je al nieuwsgierig?

Er is chufameel, chufaolie en gepelde chufa’s (die je wegeet als nootjes, maar je kunt er ook cruesli mee maken). Op de site van Sander lees je er meer over en kun je producten bestellen.

Ik ga ondertussen de chufameel uitproberen en er koekjes mee bakken. En ik ga kijken of de gepelde chufa’s lekker zijn door mijn homemade granola.

Je hoort snel meer!

aardamandel producten