Op een IJslander in Zweden… Ik (Saskia) ben een paardenmeisje van midden 40 die binnenkort haar paardenmeisjesdroom gaat laten uitkomen. Zweden, here I come!

Wat heb ik lang moeten wachten om deze wens in vervulling te laten gaan. Maar nu ga ik het gewoon doen en trek ik de stoute paardrijlaarzen aan. Ik ga vakantie houden in een écht Zweeds huisje met mijn eigen IJslander paard in de achtertuin!

ijslander in Zweden

Hé beauty, word jij mijn paardje straks??

Mia en Bonnie deden het al eerder eens, paardrijden in Zweden.

Op donderdag 9 juni vertrek naar het Zweedse Gotenborg. Daarvandaan reis ik verder per trein naar het Kyrkekvarn Sörgården. Daar is het vakantiepark met de zo typische rode, Zweedse huisjes en daar staat mijn IJslander al op mij te wachten, in z’n eigen weiland achter “mijn” huis. Een paar dagen lang ga ik op de rug van dat paard de Zweedse bossen verkennen en misschien kom ik wel een eland tegen! Het vakantiepark ligt aan de rivier de Tidan middenin de bossen vlakbij een kraakhelder meer waar je ook kunt kanoën.

Over de IJslander in Zweden

De IJslanders komen – je verwacht ’t niet he? – uit IJsland. Daar worden ze al eeuwen gefokt zonder invloeden van buitenaf. Hun stokmaat is niet zo groot, dus eigenlijk zou je ze pony moeten noemen, maar ze zijn ijzersterk, waardoor ze volwassen mensen makkelijk kunnen dragen.

de ijslander in Zweden

Zo ga ik strakjes lekker ook op pad….

Eén van de meest opvallende kenmerken van een IJslander zijn de gangen. Daar waar een “gewoon” paard drie gangen kent (stap, draf, galop), heeft een IJslander er nog twee extra. Deze extra gangen heten tölt en telgang. Het zijn natuurlijke gangen die veulens van enkele uren oud al tonen. De IJslander is niet het enige ras dat over deze extra gangen beschikt. In onderstaande filmpje kun je alle gangen zien:

Inmiddels is de reis achter de rug en wat was het geweldig! Meer erover lees je hier:

Paardrijden in Zweden? Tips & tricks