Waar ga jij dit jaar naartoe op vakantie? Tsjechië is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt, maar het is een TOP vakantieland. Prachtige steden, historische stadjes, uitgestrekte bossen, afwisselende landschappen en ook nog eens heel goed betaalbaar. En dus… 7 reistips over Tsjechie:

1. Skiën in het Ertsgebergte

Een wintersport naar Tsjechië heeft allerlei voordelen. Het is betaalbaar, er zijn gezellige stadjes in de nabije omgeving en de gebieden zijn zeer geschikt voor wie nog nooit op de latten heeft gestaan. Het Ertsgebergte vormt de grens tussen Tsjechië en Duitsland en de hoogte bergtop aan de Tsjechische kant heet Klínovec (1244 m). Skiareal Klínovec is het grootste skigebied in het Ertsgebergte. Samen met het Duitse skicentrum Fichtelberg bieden de twee skicentra een gezamenlijke skipas aan en er is een skibus die de gebieden met elkaar verbindt. Het gebied heeft 33 km aan skipistes in alle moeilijkheidsgraden. Ook is er een snowpark met veel sprongen en obstakels te vinden. Het gebied denkt tevens aan de kleine bezoekers, waarvoor een kinderskipark ter beschikking is.

2. Fietsen langs de Elbe

Tsjechië is een uitstekend fietsland. De trajecten zijn goed aangegeven en voeren door bossen, langs rivieren en leuke stadjes. De Elbe route is de populairste fietsroute in Tsjechië en is voor iedereen geschikt vanwege de geringe hoogteverschillen. Het traject maakt deel uit van EuroVelo, het netwerk van fietsroutes door Europa. Dit lange afstandspad loopt van Duitsland helemaal naar de bron van de rivier de Elbe in het Reuzengebergte te Tsjechië. Het Tsjechische gedeelte, genaamd Labská Stezka, is 370 km lang en doorkruist pittoreske plaatsjes zoals Děčín, Mělník en de historische bisschopstad Litoměřice.

elbe in Tsjechie

3. Bier en wandelen in het Reuzengebergte

Een combinatie die voor veel mensen perfect is en dat is precies wat vier mini-brouwerijen in het hoogste gebergte van Tsjechië ook dachten. Zij ontwikkelde de “Krkonose Bierroute”; Al wandelend ontdek je het natuurgebied en kom je bij de hoogstgelegen brouwerijen van Tsjechië. In totaal is de wandeling 22 km lang, maar deze kan ook gemakkelijk worden verlengd. Wie het lekker rustig aan wil doen, je wilt tenslotte alle biertjes kunnen drinken, kan ook overnachten in één van de pensions.

4. Colours of Ostrava; het grootste muziekfestival

Velen weten het niet, maar Tsjechië is ook hartstikke hip en dat kan je ervaren tijdens het jaarlijkse muziekfestival Colours of Ostrava (in 2017 van 19 tot 22 juli). Ik was er zelf in 2015 en vond het he-le-maal te gek. Hier lees je mijn blog erover.

Het vierdaagse muziekfestival vindt plaats in Oost-Tsjechië in de stad Ostrava op een te gekke locatie, namelijk rondom een oude staalfabriek. Diverse podia staan in het 300 hectare industrieterrein. Artiesten die in 2017 zullen optreden zijn o.a. Norah Jones, Birdy en Imagine Dragons. Niet geheel onbelangrijk: Een ticket voor vier dagen kost slechts 88 euro.

colours of ostrava

5. Alternatieve stedentrip Kutná Hora

Het mijnersstadje Kutná Hora ligt slechts op een uurtje rijden van Praag. De stad is compact en verdwalen is hier bijna onmogelijk, maar de sfeer is er heerlijk. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de St. Barbara kathedraal en het Ossuarium van Sedlec, een kerk verfraaid met duizenden botten. Ik was er zelf eind 2016 en maakte er deze vlog voor Libelle.

6. Wijnproeven in Zuid-Moravië

Zuid-Moravië staat bekend als hét wijngebied van Tsjechië. Wijngaarden en wijnkelders zijn hier overal te vinden. De laatste jaren is de kwaliteit van de wijn in Tsjechië vele malen beter geworden en daar zijn ze in Zuid-Moravië erg trots op. Tip: Fiets één van de vele Moravische wijnroutes en stap onderweg zo nu en dan af voor een wijntje. Het grootste wijnfeest is in het charmante stadje Mikulov. Mijn reisverslag over de Maravische wijnen lees je hier.

Hotspots in Brno

7. Bezoek hip and happening Brno

Brno is de grootste stad van het gebied Moravië en na Praag zelfs de grootste stad van het land. Het blijkt er serieus hip, cool en heerlijk Berlijn-fähig te zijn. De hotspots in Brno zijn dan ook meer dan de moeite waard. Ik bezoek er maar liefst 9 (op 1 dag!)  en ik vind ze echt waanzinnig. Alle hotspots op een rij lees je in deze blog.

Benieuwd naar meer praktische informatie en reistips over Tsjechie

Check dan ook de site van Czechtourism.