Wie in Spanje is geweest, heeft het vast een keer gegeten: Paella. We aten het laatst nog op Menorca en ook Bonnie smulde ervan in Benidorm. Natuurlijk maak ik (Ilja) het ook wel eens thuis. Mijn kinderen noemen het dan PaIlja. Maar wat is het altijd een werk! Vooral het garen van de rijst in de bouillon vind ik een klus. Dat moet toch makkelijker kunnen: paella uit de slowcooker.
Paella zonder gedoe
Hoe lekker zou het zijn als je alles gewoon in de slowcooker kunt gooien. Een paella zonder gedoe, ik ga het proberen. En omdat mijn oudste niet gek is op kluifkipjes, gebruik ik kipfilet. Normaalgesproken vind ik dat te droog, maar in de slowcooker blijft kipfilet lekker mals. Ik hoop dat er geen Spanjaarden meekijken, want ik doe er ook chorizo in. Nog niet zo lang geleden stond half Spanje daarvan op zijn kop.
Ingrediënten paella uit de slowcooker
- 3 el milde olijfolie
- 4 kleine kipfilets
- 2 el gerookt paprikapoeder
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 3 rode paprika’s
- 1 flinke el safraandraadjes
- 350 g paella- of ristottorijst (als je het je kunt veroorloven, gebruik dan goede Spaanse rijst)
- 750 ml kippenbouillon (1,5 tablet)
- een kleine chorizoworst
- een handje (diepvries)doperwten
- 3 el fijngesneden peterselie
- 1 citroen
Voorbereiden paella uit de slowcooker
Ok, ik geef het toe, er zit 1 lastig kantje aan dit recept. De chorizo. Die is het lekkerst als je hem eerst even aanbakt. En dat lukt niet in de slowcooker. Dus: snijd de chorizo in blokjes en snipper de ui. Bak de chorizo knapperig en voeg op het laatst de ui toe. Als de ui zacht is, kan de pan van het vuur. Meng nu de olie met het paprikapoeder, de uitgeperste teentjes knoflook en het fijngesnipperde pepertje. Gooi dit mengsel over de kip en laat intrekken. Meng de safraandraadjes met een klein beetje kokend water. Snijd de paprika in stukjes.
Bereiden paella uit de slowcooker
Nu over naar de slowcooker. Leg het chorizo-ui mengsel op de bodem. Voeg nu de rijst toe en dek af met de paprika. Giet het saffraanmengsel en de bouillon er overheen en dek dit alles af met de kipfilets. Zet de slowcooker op 5 uur/low. Roer na 5 uur voorzichtig de doperwtjes erdoor en laat nog een half uurtje warm worden. Trek met twee vorken de kipfilets uit elkaar en roer door de paella. Schep op (diepe) borden en garneer met een partje citroen en de peterselie. En dan, aanvallen!!!!
Vandaag gemaakt , resultaat papperig, gemaakt met echte Spaanse bomba rijst, Morgen maar in de koekenpan.
Een flinke eetlepel safraandraadjes ? LOL, weet je wel hoe duur saffraan is ? Hilarisch.
Heb al eens eerder een rijstgerecht in slowcooker proberen te maken maar rijst was na 3 uur op slow al zo papperig dat ik hem maar uitgezet heb. Niet echt te eten. Moest volgens recept de rijst 5 min voorkoken. Is dat het probleem geweest ?
Ja bij mij wel,, paella was veels te papperig 🙁
@Suus en @Esther, hebben jullie paella of risotto rijst gebruikt voor dit recept? Goeie paella rijst heeft een groot absorberend vermogen en doet het daardoor prima in de slowcooker. Wat jullie nog kunnen proberen is het gerecht maken met paella- of risottorijst in 2 a 2,5 uur op high. Met gewone rijst wordt het inderdaad pap. Wil je toch gewone rijst gebruiken, dan kun je beter de rijst later toevoegen. Rijst heeft ongeveer 30 minuten nodig in de slowcooker, maar dan wel op high. Laten jullie weten of het is gelukt zo?
Lijkt me lekker!
Aanbakken van de chorizo kan gewoon in de slow cooker pan, althans als deze geschikt is voor op gas en dat is bij mijn slow cooker:-)
Ben benieuwd ik ga wel nog witte wijn toevoegen (150 ml) rijst ff glazig bakken met de ui en dan afblussen met de wijn, doe ik er gewoon wat minder bouillon in.
Een slowcooker heeft minder vocht nodig. Probeer het eens met minder, erbij kan altijd nog.
Heb ik nou nog nooit gegeten 🙂
Dat ziet er zo heerlijk tui!
Xoxo