Teveel zon is niet goed voor je haar, maar ook de winter kan behoorlijk wat schade aanrichten. Met deze 5 tips is jouw haar winterklaar.

De dagen worden weer kouder en dat betekent dat onze haren wel wat extra verwennerij kunnen gebruiken. Van de droge lucht in huis en de gure kou buiten wordt je haarcoupe, lang of kort, nou eenmaal niet blij.

Tip 1: was je haar niet te vaak en als je het doet, gebruik de juiste producten

Van de droge, koude lucht buiten en de droge lucht binnen door de verwarming krijg je droog haar. Hydratatie is daarom heel belangrijk. Gebruik dan ook goede producten die niet schadelijk zijn voor je haar. Ik ben fan van de producten van O’right, zij maken natuurlijk haarverzorgingsproducten met organische ingrediënten, vrij van sulfaten, parabenen en andere boosdoeners. Was je haar echter niet te vaak, want dit verwijdert het natuurlijke vetlaagje van de haren en de hoofdhuid. Probeer ook niet met nat haar naar buiten te gaan. Vochtig haar dat aan koude temperaturen wordt blootgesteld wordt sneller broos.

Tip 2: haren föhnen? Zet hem niet te heet

De meeste föhns hebben meerdere warmtestanden. In de winter is het beter om niet de warmste stand te gebruiken, omdat dit voor extra droog haar zorgt. Even koud na-föhnen doet sowieso wonderen voor de glans van je haar, net als koud naspoelen onder de douche (voor de helden onder ons ;-)) Gebruik ook altijd producten die het haar beschermen tegen de warmte van de föhn om schade aan het haar te voorkomen.

Tip: check hier OHIMP’s review van de nieuwste Dyson haardroger

OHIMP test Dyson Supersonic

Tip 3: verwen je haar wekelijks met een lekker masker

Kuurtjes, maskers en serums zijn natuurlijk volop te koop in de winkels. Maar je kunt ook een keer zelf een haarmasker maken, zoals dit avocadomasker:

Een avocado masker is perfect voor droog en dof haar en het hydrateert bovendien je hoofdhuid. Doe een kleine, rijpe avocado samen met een half kopje melk en een eetlepel olijfolie in de blender en breng het mengsel daarna op je hoofdhuid. Laat het een kwartiertje intrekken, en spoel het daarna uit met lauwwarm water.

Tip 4: draag een muts of hoed

Een inkoppertje natuurlijk 😉 Maar een muts of hoed houdt je hoofd niet alleen lekker warm, hij beschermt je lokken ook nog eens tegen de gure weersomstandigheden. Bang voor een geplette en statische haardos? Het schijnt dat het helpt om even een droogtrommel doekje over je haar te halen.

Tip 5: overweeg een luchtbevochtiger voor thuis

De droge lucht in huis door de CV en de houtkachels heeft een negatief effect op het lichaam. Je neus, keel en luchtwegen raken er geïrriteerd door, maar ook je huid en haren drogen er enorm van uit. Een luchtbevochtiger is dus echt het overwegen waard en hoeft niet eens duur te zijn, kijk maar.