“Bakker, heeft u worteltjestaart?” … Deze mop kennen we vast allemaal en ik weet zeker dat het konijn nooit “vies hè?!” gezegd zou hebben, als hij deze wortelcake kende. Dit wortelcake recept is heel eenvoudig te maken en zó lekker!
Toen ik laatst wortelsap met de slowjuicer maakte (ook al zo een lekker recept, kijk maar) besloot ik direct met de wortelpulp aan de slag te gaan. Zonde immers om die wortelresten zomaar weg te gooien. Je kunt er van alles mee maken, van cakejes tot burgers, van smoothies tot pannenkoeken. Maar ik heb een prachtige bakvorm van Bitossi en mijn handen jeuken om daarmee aan de slag te gaan.
Wortelcake dus.
Ingrediënten wortelcake
- 200 gr wortel pulp (heb je dat niet, dan kun je ook geraspte wortel gebruiken, dep deze dan wel even een beetje droog)
- 200 gr volkorenmeel (ik gebruik speltmeel)
- 2 eetlepels kokosolie
- 2 flinke eetlepels honing en 2 eetlepels kokospalmsuiker (uiteraard kun je qua zoetstoffen je eigen favorieten toevoegen).
- twee eieren, losgeklopt
- 1 theelepel vanille extract
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- snufje zout
- 1 theelepel kaneel
- een rijpe banaan
- noten (bijvoorbeeld walnoten smaken erg lekker)
- Optioneel: wat gepofte quinoa en/of chiazaadjes
Zo maak je de wortelcake
- Verwarm de oven op 175 graden.
- Meng de kokosolie, de honing, de eieren en de wortelpulp goed door elkaar.
- Prak er de banaan doorheen.
- Mix de droge ingrediënten en meng het met de natte ingrediënten.
- Als laatste doe je er de noten en gepofte quinoa en/of chiazaadjes doorheen.
- Bak in een standaard cakevorm voor ongeveer 50 minuten.
Kijk, zo gaat de cakevorm de oven in. Ik heb van tevoren uiteraard de bakvorm goed ingevet. Omdat deze cakevorm van porselein is voeg ik 10 minuten extra baktijd toe, 60 minuten dus.
En dit is het uiteindelijke resultaat van het wortelcake recept:
Is het recept van deze wortelcake kidsproof?
“Wat zit hier allemaal in?”
“Nou gewoon, ehh wortel…”
“Gedver! Zit er ook suiker in?”
“Tja wat heet, een beetje. Proef nou maar.”
Geen reactie. Ik kan je vertellen, dat is een goed teken! De bordjes gingen schoon leeg 🙂
Oww lekker zeg, mijn moeder bakte ook wel wortelcake, met rozijntjes. Maar met banaan lijkt me ook heerlijk.
Wat een mooie bakvormen zeg!! Ze gaan inderdaad hard er zijn er al veel uitverkocht 😉
Ik denk dat elke cake wel lekker smaakt in deze vormen. Maar wel een leuk idee van je, van die wortelpulp. Ik heb geen juicer maar raspen kan natuurlijk wel. Je maakt de wortel wat droger omdat de cake anders te zompig wordt?
Dit recept zal ik eens maken.
Het klinkt zo heerlijk.
Mooie bestek en prachtige bakvormen.