De techniek staat niet stil en ook op het vlak van tandheelkunde zijn er allerlei ontwikkelingen. De waterflosser van Waterpik, die OHIMP deze week test, staat echter al een paar jaar op de kaart in tandenland en wij begrijpen wel waarom.

Een paar weken terug tijdens ons jaarlijkse schoonmaakbezoekje aan de tandarts, maakte ik voor de 2e kennis met het flossen met water. Ik had al eerder een waterflosser van een onbeduidend merk aangeschaft, maar deze deed niet meer dan op een laffe manier wat water tegen mijn tandjes aan te blazen. Zou dit “geaai” nou werkelijk zoden aan de dijk zetten? In de stoel bij de tandartsassistente kwam ik pas goed in aanraking met het fenomeen waterflossen. Zij had een machine zo enorm krachtig, dat het leek alsof ze aan het schoonmaken was met een naaldje. Pijnlijk was het overigens totaal niet! En dat deed me deugd, want naar de tandarts gaan doe je natuurlijk niet voor de lol.

Het belang van flossen

Een tandenborstel alleen krijgt niet alle bacteriën in je mond weg. Als je niet flost heb je eerder kans op gaatjes ontstoken tandvlees, gevoelige tanden, slechte adem en aanslag. Kortom, flossen is belangrijk omdat:

  1. Het gaatjes tegengaat.
  2. Het voorkomt tandvleesproblemen.
  3. Flossen zorgt ervoor dat tandsteen niet kan ontstaan.
  4. Het verbetert de kwaliteit van je adem.
  5. Flossen zorgt voor een goede doorbloeding van tandvlees, waardoor je het versterkt tegen eventuele bacteriën.

Lees ook: Mama Mia test houtskooltandpasta voor witte tanden

Wat is waterflossen?

Flossen kan op verschillende manieren: met ragertjes, touwtjes, tandenstokers en met water. Voor dat laatste heb je een speciaal apparaat nodig en het merk Waterpik is specialist op dit gebied. Zij bieden allerlei mogelijkheden en wij testten de WP-100 Ultra Waterflosser van Waterpik.

waterflosser Waterpik

Met een waterflosser verwijder je met behulp van een krachtige waterstraal tandplak, vuil en bacteriën op plekken waar je met de tandenborstel niet bij kunt. Denk aan de ruimtes tussen tand en tandvlees en tussen de tanden.

Hoe werkt de WP-100 Ultra Waterflosser van Waterpik

Het apparaat werkt heel eenvoudig. Het reservoir van de waterflosser vul je met (mond)water. Ik gebruik zelf handwarmwater, dat vind ik wat fijner dan ijskoud water. Vervolgens kies je een de meegeleverde opzetstukken en stel de gewenste waterkracht in (de Waterflosser van Waterpik heeft verschillende standen om de druk te regelen). Als alles is geregeld beweeg je de waterflosser in een hoek van 90 graden over de tandvleesrand en tussen de tanden. Je houdt je hoofd gewoon boven de wasbak en je mond een beetje open. Het resultaat: een heel fris en glad gevoel in slechts 90 seconde!

waterflosser Waterpik

Kost dat?

De WP-100 kost 82,- euro maar is nu zelfs tijdelijk verkrijgbaar met 15 euro cashback. Ik vind de prijs erg meevallen en had gedacht dat een goede waterflosser van Waterpik vele malen duurder zou zijn. Er zijn uiteraard exclusievere modellen verkrijgbaar hoor, hier zie je het hele assortiment. Ik zou je wel aanraden om voor een wat “zwaarder” model te gaan, zodat je zeker bent van een krachtige waterstraal. Lees ook de reviews even goed. Ik lig in een deuk om de eerste review bij de WP-100: “Niet geschikt voor gebruik met shampoo (alhoewel wel leuk effect)“.

waterflosser Waterpik