Dacht jij ook, net als ik, dat Ramen een noodle soort is (zoals mihoen, soba, etc.)? Niet dus. Ramen is de naam voor een van oorsprong Japanse maaltijdsoep met noodles. En Ramen kan je maken in duizenden varianten, met vlees, vis, groenten, noem maar op. Maar, en nu wordt het een beetje verwarrend, in sommige supermarkten en orientaalse winkels kun je wel Ramen noodles kopen. Dat zijn dus gewoon noodles die heel geschikt zijn om het gerecht Ramen te maken. Volg je het nog? Laat anders maar. Maar gewoon Ramen. Dat is gewoon lekker.

Ik koos voor een Ramen recept met varkenshaas. Eigenlijk vooral omdat ik nog nooit een gerecht met varkenshaas in de slowcooker heb gemaakt. Ik vroeg me af of het niet te droog zou worden. En ik verklap het maar vast: nee dus. Het valt wel mooi uit elkaar in draadjes, maar blijft wel lekker mals. Wat leuk is met Ramen, is dat je helemaal zelf kan bedenken wat je als topping gebruikt. Er is zoveel te kiezen. Ik geef je de basis en deel mijn toppings. Maar varieer er vooral op los.

Ingrediënten Ramen bowl uit de slowcooker

 • Olie (om te bakken)
 • 2 stukjes varkenshaas (ik vond dat meer dan genoeg voor 4 personen)
 • 1 ui
 • 1,5 liter kippenbouillon
 • 2 el soyasaus
 • 1 el hoisin
 • 250 gram (kastanje)champignons (of andere paddestoelen)
 • een struik paksoi
 • 2 el geraspte verse gember
 • 1 stengel citroengras
 • 2 teentjes knoflook
 • Ramen noodles

Toppings

 • Tauge
 • Zwart sesamzaad
 • koriander
 • bosui
 • limoenpartjes
 • gekookt ei

Recept Ramen bowl uit de slowcooker

Het is even een werkje, maar ik raad je toch aan om de varkenshaas eerst rondom bruin te bakken in de koekenpan. Pel de ui en snijd deze doormidden. Bak deze in dezelfde koekenpan met de snijkant naar beneden totdat deze bruin zijn. Leg de varkenshaas en de ui in de pan van de slowcooker. Voeg de bouillon, de soja en de hoisin toe. Doe ook de geraspte gember, fijngesneden knoflook en de stengel citroengras erbij (ik voeg die in z’n geheel toe, je kunt hem ook in stukken snijden). Laat een uurtje of 6 pruttelen op low.

varkenshaas voor ramen bowl

Haal daarna met een tang de varkenshaas uit de bouillon. Schep daarna met een schuimspaan alle smaakmakers eruit (citroengras, uit, etc). Voeg de champignons en de paksoi toe en laat nog 30 minuten staan. Ondertussen haal je met 2 vorken de varkenshaas uit elkaar, tot een soort van pulled pork. Ook de noodles volgens de gebruiksaanwijzing. Je kunt dat ook in de slowcooker doen, maar ik vind ze zelf dan toch iets te zacht worden. Voeg de laatste 5 minuten de varkenshaas weer toe aan de bouillon, zodat deze weer even doorwarmt.

Nu komt het leuke deel: schep wat noodles in een kom en schenk de soep er overheen. En versier de bak met de toppings die jij lekker vindt. Naast mijn toppings kun je natuurlijk sambal toevoegen, of gebakken uitjes (niet helemaal japans, maar daar hadden ze bij mij thuis maling aan). En dan maar genieten, van die hele mooie volle bak.

 

Fan van deze? Dan vind je dit soepje uit de slowcooker vast ook lekker:

Slowcooker recepten: Thaise kippensoep