Er zijn verschillende reden om een tatoeage van een oog te laten zetten. Oog tattoos zitten boordevol symboliek, maar zijn natuurlijk ook gewoon mooi om te zien (letterlijk ;-)) Dit zijn 30 prachtige, minimalistische oog tattoos maar laten we beginnen met de betekenis.

Het oog is al eeuwenlang een symbool dat door verschillende culturen en geloven verschillend geïnterpreteerd wordt. Na een klein rondje op internet om de betekenis te achterhalen zag ik zowat door de bomen het bos niet meer. Ik denk dat er wel een heel boek geschreven kan worden over de betekenissen van oog tattoos. Toch zal ik proberen er een globale beschrijving over te geven.

De betekenis van oog tattoos

  • In veel culturen staat het oog symbool voor schoonheid.
  • Een tatoeage van een oog wordt vaak gezien als het alziende oog of de all-seeing eye of Eye of Providence. Het oog van god dat waakt over de mens.
  • Een driehoek is een vorm met veel symboliek op zich. Een oog in een driehoek is het pad naar verlichting, inzicht en mentale ontwikkeling. Ook kan deze tattoo de verbinding aangeven tussen de drie stadia van tijd: toekomst, heden en verleden.
  • Een oog met een traan eronder kan betekenen dat er verdriet bestaat. Religieus gezien huilt god om hoe de mens op aarde met de aarde en elkaar omgaat. Maar een huilende oog tattoo kan natuurlijk ook staan voor persoonlijk leed.
  • Het Oog van Horus of het oog van Ra: Horus was een hemelgodin wiens rechteroog de zon en het linkeroog de maan was. Dit oog symboliseert kracht, macht, bescherming en goede gezondheid.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Meer symboliek achter “eye-tattoos”

  • Het derde oog. In het Hindoeïsme, boeddhisme en Indiase tradities wordt veel gesproken over het Derde Oog. Deze staat voor verlichting, intuitie, innerlijke wijsheid en helderziendheid. Het duidt erop dat men oog heeft voor de verborgen aanwezigheid van het goddelijke, spiritueel bewustzijn en wijsheid die de menselijke maat overstijgt.
  • Het Boze Oog. Boze oog tatoeages kunnen lijken op een Turkse Nazar – een oog gemaakt van blauwe en witte cirkels. Of op een Hamsa – een gestileerd oog in de palm van een hand. Betekenissen kunnen zijn: bescherming, veiligheid, geduld, loyaliteit, geloof en doorzettingsvermogen.
  • Een oog wordt ook gebruikt als een zogenaamd illuminatie symbool. Illuminatie is een complottheorie die sterren ervan verdenkt hun ziel aan de duivel te hebben verkocht in ruil voor roem en macht.
  • Spiegel van de ziel. Van oudsher wordt het oog gezien als spiegel van de ziel.
  • Kijken met liefde. Dit vind ik persoonlijk een hele mooie betekenis: wie met liefde toeziet, ziet meer dan iemand die zonder liefde kijkt.

En, heb jij je oog al laten vallen op een eye-tattoo?

Of je nu kiest voor een oogtattoo vanwege een mooie betekenis of puur om de schoonheid, qua vorm kun je alle kanten op. En dan hebben we het nog niets eens over de plaats op je lichaam. Heb je een mooi voorbeeld gezien? Deze collage heb ik gemaakt om te bewaren op bijvoorbeeld Pinterest. Op mijn Pinterest tatoeage bord vind je nog veel meer prachtige voorbeelden.

oog tattoos