Heb jij ook weleens last van dat irritante stemmetje? Zet je net je tanden in een vers stuk appeltaart, komt ie meteen weer zeuren: “Weet je wel hoeveel suiker daar in zit? En hoeveel roomboter”. Of verheug jij je op die heerlijke reep chocola, zegt ie betweterig: “Die kan je net zo goed meteen op je kont plakken, één en al calorieën”.

Nou, dat stemmetje heb ik dus stil gekregen met deze superlekkere en best gezonde versie van bananenbrood. Dat bananen gezond zijn had Bonnie al eerder verteld. En over de voordelen van kokosolie schreef ze ook al eens. Dat zit er allebei in. Wat er niet inzit zijn die ingrediënten waar dat stemmetje op reageert. Bananenbrood zonder suiker en zonder roomboter. En het allermooiste: het recept is easy peasy!

bananenbrood klaar

Trucjes voor smeuïg bananenbrood

Er zitten twee trucjes in dit recept die ervoor zorgen dat het brood lekker smeuïg blijft. In plaats van roomboter gebruik ik gesmolten kokosolie en de bananen prak ik niet, maar pureer ik in de blender tot bananenmoes. Ook nog eens een stuk makkelijker dan al dat geprak.

Ingredienten bananenbrood 3

Wat heb je nodig?

Voor deze kleine, o zo fijne bakvorm heb je onderstaande ingrediënten nodig. Wil je een gewone cakevorm vullen? Neem dan dubbele hoeveelheden.

  • 180 gr speltbloem
  • 1 flinke tl kaneel (ook al zo gezond!)
  • 2 tl bakpoeder
  • 80 gr kokosbloesemsuiker
  • ½ vanillestokje
  • 4 flinke el kokosolie
  • 2 eieren
  • 4 rijpe bananen
  • 1 el honing

Bereiding van het bananenbrood

bananenbrood klaar voor de ovenVerwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm goed in met neutrale olie (ik gebruikte koolzaadolie). Zeef de speltbloem, het bakpoeder en de kaneel boven een kom. Roer de kokosbloesemsuiker er door. Maak een kuiltje in het midden en voeg de gesmolten kokosolie, de eieren en het merg van het vanillestokje toe. Roer door elkaar. Stop 3 bananen in de blender en pureer tot een dunne moes. Roer deze smurrie door het bloemmengsel in de kom. Schenk alles in de bakvorm en schud een beetje tot de bovenkant glad is. Snijd de vierde banaan in grote schuine plakken en leg die erboven op. Smeer de honing uit over de banaanstukjes en bak het brood 50-60 minuten in de oven.

Het is het beste als je het brood zo’n 20 minuten laat afkoelen. Maar of je dat volhoudt?

Variée!

Je kunt met dit recept natuurlijk eindeloos variëren, door er andere (gezonde?) ingrediënten aan toe te voegen. Wat dacht je van kokossnippers en hele pure chocolade? Of een handjevol frambozen? Misschien heb jij nog andere suggesties, of een net zo lekker en gezond recept? Ik hoor het graag in een reactie!