Heb jij ook weleens last van dat irritante stemmetje? Zet je net je tanden in een vers stuk appeltaart, komt ie meteen weer zeuren: “Weet je wel hoeveel suiker daar in zit? En hoeveel roomboter”. Of verheug jij je op die heerlijke reep chocola, zegt ie betweterig: “Die kan je net zo goed meteen op je kont plakken, één en al calorieën”.
Nou, dat stemmetje heb ik dus stil gekregen met deze superlekkere en best gezonde versie van bananenbrood. Dat bananen gezond zijn had Bonnie al eerder verteld. En over de voordelen van kokosolie schreef ze ook al eens. Dat zit er allebei in. Wat er niet inzit zijn die ingrediënten waar dat stemmetje op reageert. Bananenbrood zonder suiker en zonder roomboter. En het allermooiste: het recept is easy peasy!
Trucjes voor smeuïg bananenbrood
Er zitten twee trucjes in dit recept die ervoor zorgen dat het brood lekker smeuïg blijft. In plaats van roomboter gebruik ik gesmolten kokosolie en de bananen prak ik niet, maar pureer ik in de blender tot bananenmoes. Ook nog eens een stuk makkelijker dan al dat geprak.
Wat heb je nodig?
Voor deze kleine, o zo fijne bakvorm heb je onderstaande ingrediënten nodig. Wil je een gewone cakevorm vullen? Neem dan dubbele hoeveelheden.
- 180 gr speltbloem
- 1 flinke tl kaneel (ook al zo gezond!)
- 2 tl bakpoeder
- 80 gr kokosbloesemsuiker
- ½ vanillestokje
- 4 flinke el kokosolie
- 2 eieren
- 4 rijpe bananen
- 1 el honing
Bereiding van het bananenbrood
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm goed in met neutrale olie (ik gebruikte koolzaadolie). Zeef de speltbloem, het bakpoeder en de kaneel boven een kom. Roer de kokosbloesemsuiker er door. Maak een kuiltje in het midden en voeg de gesmolten kokosolie, de eieren en het merg van het vanillestokje toe. Roer door elkaar. Stop 3 bananen in de blender en pureer tot een dunne moes. Roer deze smurrie door het bloemmengsel in de kom. Schenk alles in de bakvorm en schud een beetje tot de bovenkant glad is. Snijd de vierde banaan in grote schuine plakken en leg die erboven op. Smeer de honing uit over de banaanstukjes en bak het brood 50-60 minuten in de oven.
Het is het beste als je het brood zo’n 20 minuten laat afkoelen. Maar of je dat volhoudt?
Variée!
Je kunt met dit recept natuurlijk eindeloos variëren, door er andere (gezonde?) ingrediënten aan toe te voegen. Wat dacht je van kokossnippers en hele pure chocolade? Of een handjevol frambozen? Misschien heb jij nog andere suggesties, of een net zo lekker en gezond recept? Ik hoor het graag in een reactie!
Wow, bedankt! Ik ga het zeker eens proberen. Dank je wel voor je fijne antwoord. Dat word binnenkort smullen bij me thuis 🙂
Dat klinkt heel erg lekker 🙂 Zou je in plaats van kokosbloesemsuiker ook wat meer honing kunnen nemen vraag ik me af…
Dat kan prima. Honing bestaat voor ongeveer 30% uit water. Het is daarom handig om 30% meer honing te gebruiken. Dat betekent zo’n 100 ml honing. Het is ook beter om de bananen dan toch weer te prakken en te bakken op een wat lagere temperatuur. Omdat je met de honing weer extra vocht toevoegt, loop je anders het risico op een wel erg klef brood.