Kurkuma thee, zo gezet en zo enorm gezond: onstekkingsremmend, goed voor de huid en remt de deling van kankercellen. Met dit basisrecept voor kurkuma thee kun je trouwens eindeloos variëren:

De keuken in ons strandhuisje is zeg maar wat petit. Maar mij hoor je niet klagen hoor, ik heb er alles wat ik nodig heb: stromend water, een koelkast en gasfornuis en mijn fijne Le Creuset “keukengear“. Het leven aan zee is heerlijk! Maar elke dag af en toe is het er wel erg gezellig en proost ik met mijn strandvrienden net iets te vaak op het goede leven.

Deze supergezonde kurkuma thee brengt alles weer in balans.

Over de kurkuma en de vele gezondheidsvoordelen heb ik hier al uitgebreid geschreven. Samenvattend:

  • Kurkuma is goed tegen virussen vanwege de natuurlijke, antibacteriële, antivirale en antischimmel werking.
  • Kurkuma remt de deling van kankercellen.
  • Het helpt bij ontgifting van de lever.
  • Kurkuma is een goed middel tegen Alzheimer en Parkinson.
  • Kurkuma is een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer.

Recept: kurkuma thee

Kurkuma kun je in poedervorm kopen, of je koopt de verse worteltjes bij de toko, biowinkel, markt of – waar ik ze inmiddels ook in de schappen zag liggen – bij AH. Ik geef de voorkeur aan de verse variant, omdat ik er dan vrij zeker van ben dat deze minder bewerkt is.

Lees ook: alle gezondheidsvoordelen van kurkuma op een rijtje

Voor deze basisthee heb je genoeg aan 1 worteltje. Deze schil je en snijd je in dunne plakjes. De stukjes kurkuma doe je of direct in je theepot of in theekop en overgiet je met kokend water. Even laten trekken en klaar is je powerdrankje.

Kurkuma thee variatietips:

  • Voeg wat stukjes gember en een takje munt toe.
  • Voeg honing en kaneel toe.
  • Of maak met o.a. kurkuma deze heerlijke, Ayurvedische detox thee.

Tip: hoe zorg je voor de beste opname van kurkuma

De stof in kurkuma die voor alle gezondheidsvoordelen zorgt is curcumine.  Deze stof wordt jammergenoeg lastig door ons lichaam opgenomen. Echter, peperine (aanwezig in bijvoorbeeld zwarte peper) verhoogt deze opname met wel 2000%!

Je kunt de “bio-beschikbaarheid” dan ook verhogen door kurkuma samen met zwarte peper toe te voegen aan je gerecht. Bijvoorbeeld: bij het bakken van groenten kun je de kurkuma samen met wat zwarte peper toevoegen en mee te bakken. Wil je kurkuma in een smoothie verwerken, meng het dan bijvoorbeeld met wat kokos- of lijnzaadolie en zwarte peper voordat de andere ingrediënten toegevoegd worden.

Tip: probeer ook deze detox thee eens met kurkuma, citroengras en tijm

Deze thee smaakt zo lekker!

ontgiftende thee