verschil tussen kruiden en specerijen

Durf te vragen: wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen kruiden en specerijen?

Laatst maakte ik een lekker theetje, met o.a. kaneel, citroengras en kurkuma. Ik vroeg me af, ben ik nu een kruidenthee of specerijenthee aan het maken? En als ik een vraag heb, dan wil ik het antwoord weten ook. En waar staan alle – maar dan ook alle antwoorden voor ons klaar? Juistem, op het internet. Een klein onderzoekje op het web leert me dat kruiden en specerijen overeenkomsten hebben – zoals geur en smaak verbeteren van een gerecht. Maar dat er toch wel degelijk verschillen zijn.

Het verschil tussen kruiden en specerijen

Ander klimaat: 
Het belangrijkste onderscheid tussen kruiden en specerijen is het klimaat waarin ze groeien. Kruiden komen over het algemeen uit een gematigd klimaat, denk maar aan de lavendel velden in Frankrijk. De meeste specerijen zijn afkomstig uit de tropen zoals nootmuskaat, kruidnagel en peper.

lavendelvelden Frankrijk

Verschillende smaak: 
Over het algemeen zijn specerijen vaak pittiger en scherper van smaak dan kruiden.

Houdbaarheid van smaak:
Specerijen behouden hun smaak vaak langer dan kruiden. Hele specerijen zoals peper, kaneel en kruidnagels bijvoorbeeld, blijven intact en worden niet afgebroken of gemalen. Hierdoor blijft smaak langer bewaard dan bijv. gemalen, gedroogde tijm.

Ze komen van verschillende delen van de plant:
Kruiden bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten. Specerijen kunnen uit andere plantendelen bestaan: soms worden van een plant de bloemknoppen gebruikt (bij kruidnagel bijvoorbeeld), soms meeldraden (saffraan), soms de zaadjes (mosterd, karwij, koriander) maar ook de vrucht, bast en de wortelstok.

Geur:
Kruiden hebben meer geur als ze vers zijn, terwijl specerijen meer geuren in gedroogde poedervorm.

Enkele bekende kruiden:

kruiden en specerijen

 • Laurierblad
 • Oregano
 • Tijm
 • Rozemarijn
 • Majoraan
 • Kervel
 • Dragon
 • Kamille
 • Munt
 • Citroenmelisse

Voorbeelden  van specerijen:

specerijen

 • Foelie
 • Geelwortel
 • Gemberwortel
 • Kurkuma
 • Kaneel
 • Kardemom
 • Nootmuskaat
 • Peper
 • Citroengras
 • Vanille

Het verschil tussen kruiden en specerijen nog even samengevat:

Specerijen en kruiden zijn beide plantaardig. Het verschil tussen de twee is niet helemaal vastomlijnd. Een kruid is meestal afkomstig van een kleine groene plant. Zulke planten groeien vaker in gematigde klimaten en voornamelijk het bladgroen en stengels worden gebruikt als smaakmaker. Met specerij wordt meestal verwezen naar een smaakmaker van een plan uit andere, voornamelijk tropische klimaten.

Door te lezen over het verschil tussen kruiden en specerijen ben ik er in ieder geval achter:

Deze detox thee is een 100% specerijenthee
En deze reinigende thee is een 100% kruidenthee