Na vandaag worden alle dagen weer korter. Tja, voor je het weet liggen de kerstspullen weer in de schappen. Maar, niet getreurd. Midzomernacht betekent ook de start van de zomer en dus kunnen we voorlopig nog genieten van lange dagen en prachtige zonsondergangen.

De foto boven dit bericht is de zonsondergang bij ons strandhuisje. In de zomer worden we aan de kust heel vaak getrakteerd op dit soort prachtige schilderijen. Heerlijk, het mag van mij nog wel even duren!

Wat is de midzomernacht eigenlijk precies?

Midzomernacht betekent dat het de langste dag van het jaar is, dus de tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang. Meestal (maar niet altijd) is dit op 21 juni. Omdat de zon niet in een perfecte cirkel om de aarde draait betekent het niet eens perse dat op deze datum de zon het vroegst en het laatst onder gaat.

De langste dag is lastig te bepalen en verschilt per land/locatie

De dag dat de zon het vroegst op komt en de dag dat de zon het laatst onder gaat valt namelijk niet op dezelfde datum. In 2017 is de vroegste zonsopkomst op 17 juni en de laatste zonsondergang 24 juni. De langste dag ligt daar tussen. Echter in Nederland is op 21 juni om 04.24 uur de zgn. zonnewende. De zon staat dan recht op de aarde, het wordt dan op de noordpoolcirkel niet donker. En dus valt dit jaar de langste dag ook echt op 21 juni.

In Zweeds Lapland (zie foto hieronder en mijn blog hier) wordt het op dit moment ook niet donker. De zon tipt de horizon aan om direct erna weer op te stijgen.

In Zweden is midzomernacht een heel spektakel

Midzomer, of Midsommar, is misschien wel de bekendste feestdag in Zweden. Een meer typische traditie dan deze, is er bijna niet. De midzomeravond valt daar jaarlijks op de vrijdag vlak vóór of na 21 juni. Dit jaar dus op 23 juni.

Midzomer is in Zweden echt een dorps- en familiefeest. De mensen verlaten er de grote steden en trekken massaal naar het platteland om daar Midzomer te vieren.De succesformule van het Midzomerfeest is bloemen in je haar, dansen rond de versierde meiboom, liedjes zingen en heel veel kruidendrankjes achterover slaan. En natuurlijk wordt er lekker gegeten: ingelegde haring (sill), zalm, nieuwe aardappelen met bieslook en zure room en  de eerste aardbeien van het jaar.

midzomernacht in Zweden

Ga jij de langste dag vieren dit jaar? En wat ga je dan doen?