kerstscones met appel en cranberry

Weet jij al wat je op tafel zet met het Kerstontbijt? Bij mij komen er zeker scones op tafel. Deze licht gezoete broodjes zijn enorm populair in het Verenigd Koninkrijk. Dat is niet zo gek, want scones komen oorspronkelijk uit Schotland. Bij mij thuis gaan ze er met recht in als zoete broodjes. En met dit recept met cranberry’s en appel krijgen ze ook nog eens een gezellig kersttintje.

Scones met boter en jam

Tijdens onze reis naar Ierland, ontbeten Bonnie en ik standaard met scones. In het plaatselijke koffietentje (tevens benzinestation en supermarktje) smikkelden we van ons kruimelige broodje, daar geserveerd met boter en jam. Eenmaal thuis ben ik natuurlijk meteen aan het bakken gegaan. Ik maakte eerst traditionele scones, totdat ik het kookboek ‘Heel Holland Bakt Kerst’ in handen kreeg. Daar komt het recept voor deze kerstscones vandaan. Ze zijn zo lekker dat je je vingers erbij opeet!

Tip: hier lees je alles over onze Ierland roadtrip.

recept kerstscones

Ingrediënten kerstscones met appel en cranberry

 • 2 appels
 • 225 gr bloem
 • 60 g volkorenmeel (ik gebruikte speltmeel ipv volkorenmeel)
 • 125 gr walnoten, grof gehakt
 • 1,5 el bakpoeder (of baking soda, gebruik dan 3/4 el)
 • 2 el rietsuiker
 • 1 tl zout
 • 200 gr boter, in blokjes
 • 2 eieren
 • 60 ml karnemelk
 • 75 ml ahornsiroop
 • 100 gr gedroogde cranberry’s

Voor het glazuur:

 • 200 gr poedersuiker
 • 4 el cranberrysap

Recept kerstscones met appel en cranberry

Verwarm de oven voor op 190ºC. Verwijder het klokhuis uit de appels en snijd ze (ongeschild!) in blokjes. Doe bloem, meel, walnoten, bakpoeder, rietsuiker en zout in een kom. Meng met een pollepel door elkaar. Voeg de blokjes boter toe en mix kort met de elektrische mixer tot grove kruimels. Voeg de eieren, karnemelk en ahornsiroop toe en mix kort. Schep tenslotte de appelblokjes en cranberry’s door het deeg.

kerstscones op bakplaat

Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en schep ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in ongeveer een half uur goudbruin en gaar. Neem de scones uit de oven en laat ze iets afkoelen op een rooster. Maak een lichtroze glazuur van het poedersuiker en het cranberrysap. Zigzag het glazuur met een lepel over de scones. En dan: smullen!

Tip: Geen fan van appel of cranberry? Varieer dan met de vulling. Vervang de appel bijvoorbeeld door peer, framboos of bosbessen en de cranberrys’ door gedroogde abrikozen, noten, geraspte kokos, of paranoten. Allemaal even lekker.