Had jij de planten terrarium interieurtrend al gespot? Ik vind het erg mooi, helemaal als het terrarium geometrische vormen heeft. Laat de enge slangen en spinnen maar achterwege, deze terrariums zijn heerlijke huisjes voor woestijnplanten. Ook een stukje natuur in huis? Maak je eigen planten terrarium in 4 makkelijke stappen.

geometrisch terrarium

Een terrarium is als het ware een mini tuintje voor in huis.

In je terrarium creëer je verschillende lagen met steentjes, grond, mos en allerlei plantjes. Eventueel voeg je er nog iets persoonlijks aan toe, bijv. een schelp van je meest recente vakantiebestemming, en zo ontstaat er een klein, feeëriek planten wereldje.

Zelf aan de slag? In 4 makkelijke stappen heb je binnen no-time een eigen mini-tuin.

terrarium voor planten

Achter glas wordt alles mooier

Terrariums zijn geweldig. Achter glas wordt alles mooier of het nu een plant, beeldje of iets is dat je op het strand hebt gevonden. Je kunt terrariums tegenwoordig overal vinden, ik zie exemplaren bij de HEMA, Xenos, Karwei en Blokker.

DIY: in 4 stappen een eigen planten terrarium

Stap 1: kies je planten terrarium

Afhankelijk van de planten die je er in stopt, kies je een open of gesloten planten terrarium. Ik wil een cactusje showen en kies voor voor een gesloten exemplaar. Ga voor een open variant wanneer je kiest voor zon-aanbiddende planten. Een gesloten kas werkt weer goed voor planten die van een hoge luchtvochtigheidsgraad houden. Je kunt natuurlijk ook iets anders van glas gebruiken om een planten terrarium maken, denk bijv. aan een Mason Jar of vissenkom.

Stap 2: planten terrarium decoration

Je terrarium bouw je op uit verschillende lagen. Het ziet er mooi uit maar daarnaast werkt gelaagdheid ook goed binnen een zgn. “mini eco-systeem”. Wat je kunt doen is voor de onderste laag wat grovere stenen gebruiken, daarbovenop een laagje mos. In het midden een schepje aarde en tot slot je plantje(s). Vooral vetplanten en cactussen doen het goed.

Urban Jungle Garivati

Stap 3: kies een mooie plek voor je mini-kas

Waar je jouw plantenterrarium zet is ook weer afhankelijk van het soort plant wat je erin uitstalt. Direct zonlicht is sowieso geen goed idee. Woestijnplanten houden van een vochtige omgeving, dus zet je terrarium niet direct bij de kachel. Ik vind  de hangende terrariums ook geweldig.

hanging terrarium

Stap 4: after-care

Plantjes in een afgesloten terrarium hydrateren zichzelf. Daar zorgt het eco-systeem voor; de condens van de bladeren wordt geabsorbeerd door de wortels. In een open terrarium hebben de plantjes regelmatiger water nodig, maar zorg ervoor dat de wortels niet onder water komen te staan.

En, hoe vind je mijn Urban Jungles geworden:

Urban Jungles

Urban Jungles McLansey

Meer inspiratie over planten terrariums? Neem een kijkje op mijn Terrarium Pinterest bord.

Meer interieurtrends:

geometrisch terrarium