Friet, soep, burgers… er zijn talloze gerechten te maken met de zoete aardappel. Weet je wat ook lekker is, een supersimpele, gepofte zoete aardappel. Je maakt hem echt heel eenvoudig, met behulp van de slowcooker.

Heb jij geen slowcooker? Onderaan dit bericht heb ik de werkwijze voor een gepofte zoete aardappel in de oven beschreven.

Alle gerechten met zoete aardappel vind ik heerlijk. Een bijkomend voordeel: de zoete aardappel is supergezond! Een grappig feitje vind ik dat de zoete aardappel helemaal geen aardappel is maar een wortelsoort.

Gezondheidsweetjes over de zoete aardappel:

  • De zoete aardappel is geen aardappelsoort! Het is een groente, en wel een knolvormige wortelsoort.
  • Zoete aardappel is een bron van bètacaroteen, een antioxidant die in je lichaam omgezet wordt naar vitamine A. Vitamine A is onder andere goed voor de huid en voor de ogen.
  • Naast bètacaroteen, bevat zoete aardappel vitamine C, verschillende B-vitamines en o.a. de mineralen calcium, magnesium en kalium.
  • Zoete aardappelen kunnen helpen de bloeddruk te verlagen, dankzij het mineraal kalium dat ze bevatten.
  • Je kunt zoete aardappel gebruiken om gewichtsverlies te ondersteunen. Dankzij de vezels en complexe koolhydraten die het bevat, heb je langer een vol/verzadigd gevoel. Bijkomend voordeel is dat een zoete aardappel ook nog eens minder calorieën heeft dan een gewone aardappel.

Wat heb je nodig om een gepofte, zoete aardappel te maken

Nou, een zoete aardappel natuurlijk. Maar ook wat olijfolie, een lepel kruidenboter en een stuk aluminiumfolie. Niet te vergeten: een slowcooker!

Bereidingswijze slowcooker

Wrijf de olijfolie op de zoete aardappel, wikkel deze vervolgens in aluminiumfolie en plaats deze in de slowcooker. Dek af en kook op laag voor ongeveer 5 tot 7 uur of tot ze gaar zijn, mijn aardappel was met 5 uur al boterzacht! Haal de zoete aardappel uit de slowcooker en verwijder voorzichtig de folie. Snijd de aardappel over de lengte in en vul op met een flinke lepel kruidenboter. Qua vulling kun je trouwens helemaal los gaan. Wat dacht je van wat geroerbakte boerenkool, bieslook en stukje gekookt ei? Smullen maar!

gepofte zoete aardappel

Beschrijving voor gepofte zoete aardappel uit de oven:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en prik de zoete aardappel aan alle kanten in met een vork. Leg hem op de voorbereide bakplaat en bak hem 45 minuten of tot hij zacht zijn. De baktijd zal natuurlijk ook afhangen van de grootte van je aardappel.

Andere lekkere recepten met zoete aardappel

  1. Bruine bonensoep met zoete aardappel
  2. Zoete aardappelsoep (slowcooker recept)
  3. Vegetarische, zoete aardappelburger
  4. Andijviestamppot met zoete aardappel

andijviestamppot met zoete aardappel