OHIMP’s slowcooker redacteur Ton deelt deze week zijn courgettesoep uit de slowcooker, die hij flink aanvult met broccoli en prei. Griep proof! Lees verder voor het recept.

Als ons gezin getroffen wordt door griepachtigheid laten we de slowcooker ‘snel’ een stevige medicinale kippensoep brouwen (hier het recept). Het leed is dan echter al geschied, de griep heeft toegeslagen. Beter is te proberen de griep te voorkomen. Niet met een griepprik, medicijnen of dure supplementen, maar met een uitgekiende soep.

Eerst maar eens kijken welke groenten goed te combineren zijn en een overload aan vitaminen, mineralen en meer van dat soort gezonde dingetjes hebben. Courgette, prei en broccoli bevatten vitaminen, mineralen, fytonutriënten en polyfenolen in zulke hoeveelheden dat je je afvraagt of het allemaal wel in de slowcooker past. Ook wordt wel beweerd dat deze (en andere) groenten kanker tegengaan. Dan moeten ze ook wel een griep buiten den deur kunnen houden, nietwaar? Ik kies dan ook deze groenten om een stevige preventieve soep te maken, die ook nog eens door het gezin heel erg lekker gevonden wordt.

Bouillon maken? Dat kun je zelf…

Courgettesoep uit de slowcooker, maar wel met broccoli en prei

 • Ingrediënten:
 • 1,5 liter groentenbouillon (of kippenbouillon)
 • 500 gr Broccoli
 • een forse prei
 • 1 courgette
 • 1 grote rode ui
 • 6 krieltjes in de schil
 • 1 kleine zoete aardappel
 • ½ tl komijn
 • ½ tl koriander
 • snufje nootmuskaat
 • 1 snuf paprikapoeder
 • ½ rood pepertje
 • Room of Créme fraîche
 • zout en peper naar smaak

Wassen van de groenten en anderen te wassen ingrediënten gaat bij ons thuis tegenwoordig in een badje met baking soda voor een minuut of tien. Bonnie doet dit trouwens al langer, hier lees je hoe het werk:

Groente en fruit wassen met baking boda

Zo maak je de courgettesoep uit de slowcooker (met broccoli en prei)

De courgette, krieltjes, zoete aardappel en het pepertje gaan in het badje. Nu is er tijd om de groetenbouillon -dit keer vers uit de vriezer en inmiddels ontdooit- warm te maken, zo tegen de kook aan.

Na tien minuten haal ik de groenten uit hun badje en spoel ik ze goed af. Het betere snijwerk is de volgende stap. De krieltjes kunnen in vieren en meteen de slowcooker in. Het pepertje ontdoe ik van de zaadjes en zaadlijstenen snijd het in stukjes. Overigens is het niet prettig om tijdens of vlak na het snijden van peper in je ogen te wrijven. Eens maar nooit weer. De overige te snijden ingrediënten kunnen wat grof gesneden worden. Prei en broccoli worden na het snijden gewoon afgespoeld in een vergiet. Later wordt de soep toch gepureerd.

slowcooker courgettesoep

Van de broccoli snij ik ook de stronk in stukjes. Nu alle groenten en de zoete aardappel gesneden zijn vul ik de slowcooker verder. Over de groenten en de overige ingrediënten strooi ik de koriander, komijn, nootmuskaat en de paprikapoeder uit. Tot slot wordt de warme bouillon toegevoegd en gaat de pan aan. Op Hoog voor een uur of drie, vier heeft dit keer mijn voorkeur.

Na drie uur blijkt het kookgedeelte van de soep klaar te zijn. De pan zet ik op een stevige kurken onderzetter op een handzame plaats op het aanrecht. De room en de staafmixer bij de hand en de zaak pureren tot een óf gladde óf een wat grovere soep. Tijdens het pureren voeg ik naar eigen inzicht en smaak scheutje voor scheutje de room erbij. Nog wat zout en peper en proeven. Dit keer was nog een beetje zout nodig.

Eet smakelijk!

courgettesoep uit de slowcooker